TU I JO SOM TRES

Elna tremola davant l’arribada d’‘indepes’ amb autocar

Elna tremola davant l’arribada d’‘indepes’ amb autocar

FERRAN MONEGAL

2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

A cabades les eleccions a Euskadi, esperen a la cantonada les catalanes. I el programa Polònia (TV3) fa dies que investiga el drama que es viu a Elna, municipi situat al sud de França, o a la Catalunya Nord, segons la mirada. Té fonament aquesta observació dels polonesos sobre aquesta petita localitat de 7.500 habitants. Puigdemont l’ha elegit com a centre dels seus mítings per a l’agitprop de la seva campanya.

Ben aviat hi arribaran multitud d’autocars contractats per Junts i plens de fans. I Polònia s’hi ha desplaçat per explicar-nos el que passa. Van col·locar un rètol significatiu i alarmant: "Invasió d’independentistes a Elna". I ens van parlar de drama, de col·lapse i que l’arribada de Puigdemont ha alterat la plàcida vida d’aquesta localitat. Van entrevistar veïns, tots amb un neguit molt gran. Un deia que el pitjor és quan cau la nit, perquè resulta que el famós activista Joan BonaNit també està allà instal·lat, i es passa les nits cridant a plens pulmons, pels carrers: "¡Bona nit, Carles!". Hi ha un veí, no identificat, que cansat d’aquests crits també es posa a cridar "¡Puigdemont a la presó!", o sigui, en sentit contrari. I és clar, entre tanta cridòria, a Elna no dorm ningú. I el pitjor: tremolen davant la imminent arribada dels autocars contractats per Junts.

Notícies relacionades

¡Ah! Com a sarcasme televisiu, ha sigut un exercici d’investigació molt disfrutable. Els queda ara als polonesos donar fe de vida del personal que arribarà en els autocars. Sembla que, a més d’Elna, hi haurà grans aparicions de Puigdemont també a Argelers, que només està a vuit quilòmetres de distància. Aquest tipus de viatges, a més del factor polític combinat amb el pícnic, tenen un component d’entreteniment excursionista i cultural molt interessant. Als anys 70 peregrinàvem amb autocar a Perpinyà, al Cinéma Castillet, per veure Marlon Brando a L’últim tango a París. Ara, 50 anys després, el protagonista de la pel·lícula ha canviat, però es manté el tango. Els recordo la dada als polonesos per si els pugui servir per a algun esquetx hilarant.

S’ha de veure quines cadenes de televisió desplaçaran els seus equips fins a Elna o Argelers per informar sobre la marxa. Tal com és l’enfrontament entre ERC i Junts, TV3 haurà de fer un equilibrisme, fins i tot un contorsionisme, molt considerable.