TU I JO SOM TRES

¡Parodieu-me, maleïts, i abans arribaré a la Moncloa!

¡Parodieu-me, maleïts,  i abans arribaré a la Moncloa!

FERRAN MONEGAL

2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

"És vostè tota una celebrity. ¡Li han fet fins i tot una paròdia els de Polònia!", li deia la periodista Ana Terradillos (La mirada crítica, Telecinco). I la presidenta de la Comunitat de Madrid exclamava: "Aquí almenys no em diuen zorra. ¡Tinc tot el meu entorn encantat amb aquest vídeo!". I la presidenta Ayuso simulava una gran satisfacció. Home, no sé si està contenta o és pura simulació, però segur que qui està aplaudint amb les orelles és el seu xerpa personal, el seu spin doctor, mànager i conductor cap al cim Miguel Ángel Rodríguez, per als amics MAR.

Notícies relacionades

Aquesta paròdia que li han fet a Polònia (TV-3) transformant-la en "fatxa" en lloc de zorra ha corregut per Madrid amb un èxit enorme. ¡Ah! La tele avui s’ha convertit en un tambor de ressonància fabulosa: la burla, o el sarcasme, sobre qualsevol criatura entra per si mateixa en una dinàmica solta, incontrolable i, en lloc de mantenir l’efecte d’escarni o befa, es transforma en una promoció amb dosis de popularitat enorme. Per això la presidenta Ayuso va dir a l’entrevista: "Tinc tot el meu equip encantat amb aquest vídeo". Efectivament. No dubtin d’aquesta certesa. Per exemple, el terme fatxa llançat contra ella ha sigut un punyal tan utilitzat aquests últims anys, tan llançat en la política, uns contra d’altres i viceversa –i molt també en tertúlies de la tele–, que la seva definició i essència s’han banalitzat i buidat de contingut completament. Per això Ayuso diu en un moment donat, quan li pregunten per l’assalt a Feijóo: "I ara, i ara, que jo soc a la meva fatxosfera". És a dir, ser fatxa acaba sent guai perquè és un apel·latiu desactivat per l’abús que se n’ha fet.

No sabria dir-los, ara que ho penso, si els d’El intermedio estan una mica gelosos de l’èxit de l’Ayuso del Polònia. En aquest programa de La Sexta fa anys que fan amb gran virtuosisme i dedicació vistoses paròdies a Ayuso cada nit, però cap amb tanta repercussió com aquesta. Mantinc la hipòtesi –i la podria demostrar amb exemples– que com més et burles d’un polític a la televisió, més popularitat aconsegueix. Ben mirat, Ayuso, a més de presidenta, ara també és celebritat pel seu fatxa-èxit. Potser pensa que saltant de paròdia de tele en paròdia de tele la distància a la Moncloa s’escurça. Pot ser fins i tot que tingui raó.