Un dels creadors de ‘Cuéntame’ titlla d’«inquisidors» alguns actors de la sèrie
4
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +

‘Cuéntame cómo pasó’, la sèrie més longeva de la televisió espanyola, està a punt d’acomiadar-se de l’audiència. Ho farà dins de dos capítols, després d’una temporada final, la número 23, en la qual cada episodi està dedicat a un dels set personatges principals del clan Alcántara: Mercedes, Inés, Toni, María, Antonio, Herminia i Carlos. No obstant, darrere de l’èxit també hi ha hagut moments de tensió dins de l’equip, tal com ha revelat Eduardo Ladrón de Guevara, cocreador de la sèrie i coordinador de guions des del 2001 al 2017.

En una taula rodona organitzada per ALMA, el Sindicat de Guionistes d’Espanya, Ladrón de Guevara ha confessat que a ‘Cuéntame’ «hi va haver actors amb poca educació» i que es van convertir «en els grans inquisidors» de la sèrie. Es referia a la intromissió dels intèrprets en certes trames i diàlegs. «Això no està bé, perquè a més crea molta inseguretat al guionista i converteix la sèrie en un circ», ha recalcat.

L’actriu que va escriure el seu propi guió

Com a mostra, ha explicat una anècdota que es va produir en la lectura de guió d’un dels primers capítols. «Una actriu va treure del bolso un guió que havia escrit ella. Em vaig quedar atònit. Havia escrit tot el seu paper [al capítol] i, davant això, o fas un cop de puny i dius ‘vagi-se’n a passeig’ o t’aguantes». Poc després ha donat el nom de l’actriu en qüestió: Irene Visedo, que interpreta Inés.

«Els actors hi són per fer-ho al millor possible al plató, però no per immiscir-se tant en el text», ha recriminat Ladrón de Guevara. «Irene Visedo va decidir que escriuria ella el guió. A part de com de vexatori és, crea un ambient francament dolent. Mai li vaig fer un retret, però sempre que n’he tingut l’ocasió he denunciat aquest lamentable succés», ha incidit el guionista, que ja al principi de la xerrada va comentar que últimament havia llegit algunes manifestacions d’un dels protagonistes de ‘Cuéntame’ «dient fàstics dels guionistes» de la sèrie que l’han deixat «perplex per la falta de respecte».

‘Cuéntame cómo pasó’ /

RTVE

«No he parlat amb els guionistes que han patit aquest vaivé, però m’imagino que es deuen haver sentit molt afectats perquè, sobretot, és molt injust», ha incidit, tot i que ha destacat que els actors de la sèrie són «excepcionals».

Jacobo Delgado, coordinador dels guions de ‘Cuéntame’ en aquesta temporada final i també present a l’acte d’ÀLMA, ha al·ludit també a la polèmica: «La millor manera de contestar és que no hi ha sèrie sense guions. I una sèrie no aguanta 23 anys si els guions no són bons. És inevitable que al llarg de tants anys d’aquest procés creatiu tan complex no hi hagi hagut dificultats i tensions».

La separació d’Antonio i Mercedes

Un altre dels guionistes de ‘Cuéntame’, Ignacio del Moral (que és a la sèrie des del 2012 i ha coordinat diverses temporades), ha revelat un altre moment incòmode que es va produir quan la trama va fer que Antonio i Mercedes se separessin a causa d’una infidelitat del patriarca.

«Allò va costar bastant i va caldre reconfigurar el principi de la temporada perquè l’Imanol [Arias] s’hi resistia molt», ha rememorat. «Aquesta fusió d’actor-personatge que dona tan bon resultat en alguns moments de la sèrie en d’altres fa que ells [els actors] defensin el personatge com si fossin ells mateixos», ha afegit, i ha deixat clara l’«angoixa» que va viure en aquell moment.

Del Moral ha al·ludit fins i tot a la relació que hi ha entre el productor executiu de la sèrie, Miguel Ángel Bernardeau, i l’actriu principal, Ana Duato, que estan casats des de 1989. Segons ell, aquesta situació «va portar gairebé a una mena de producció executiva paral·lela en mans dels actors en determinats moments».

«Una sèrie crítica»

Notícies relacionades

Durant la trobada, Ladrón de Guevara ha confessat que li hauria agradat que ‘Cuéntame’, que durant vuit anys va ser rebutjada per totes les cadenes fins que finalment TVE es va decidir a emetre-la, hagués sigut «una sèrie més crítica amb el franquisme i la dictadura». «Però no hi va haver manera. Tot i així, vam aconseguir fer una sèrie crítica», ha valorat.

Igualment, ha destacat no haver rebut ingerències ni pressions. «TVE mai em va dir: fins aquí hem arribat. L’únic va ser una trucada en la qual em van preguntar si el tema dels judicis de Burgos durar gaire més. La productora va ser exemplar. És la primera vegada que vaig veure tant respecte, tot i que no per part dels actors», ha expressat, al·ludint a la ingerència amb els guions.