Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: Princesa amb fusell i baioneta calada

¿Què és el que passa? Passa que veiem les guerres a la tele, i ja no sé si sentim res

La crítica de Monegal: Princesa amb fusell i baioneta calada

Captura TVE

2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Sobre la Jura de Bandera de la princesa Elionor a Saragossa, la temperatura televisiva ha arribat a màxims emocionals en els informatius de la majoria de les cadenes. Excepte en els ‘Teleberri’ de EuskalTelebista i els ‘Telenotícies’ de TV3. Ni una imatge. No n’han informat. No ho recrimino. Ni ho lloo. Em limito a constatar-ho. Es pot discutir, això sí, si aquesta decisió de cadena, considerant que aquest tema no és noticiable, ni reflexionable, és encertada.

  Entre les cadenes amb la temperatura més alta destaca l’‘Especial’ de TVE1. Poc abans de començar ens van posar unes ‘imatges inèdites cedides per la Casa Reial’ en què vam veure Elionor submergida en maniobres militars. «¡Amb el fusell a la mà amb pintura de camuflatge, esquivant un filferro espinós i entre fang i aigua!», ens deien amb emoció i admiració a parts iguals.

I després van ressaltar les virtuts que aprendrà a l’Acadèmia Militar, com ara ‘austeritat’ i ‘exemplaritat’. ¡Ah! Avui dia resulten particularment interessants. Contrasten amb l’‘austeritat’ i ‘exemplaritat’ del seu avi Joan Carles al llarg dels anys. Les paraules del general de brigada director de l’Acadèmia («Haureu de guardar i fer guardar la Constitució») van rebre atenció especial a TVE. Qui sap, potser van considerar que tenien un plus d’actualitat. A ‘Fiesta’ (T-5), programa de safareig de la tarda, el termòmetre emocional va pujar encara més.

Clamaven amb entusiasme «¡La monarquia dona estabilitat a Espanya!» i es van aturar en una dada: «¡El fusell que porta la Princesa pesa set quilos!» i van quedar mig esgarrifats, mig fascinats. En una altra espuma, la de ‘Más Vale Sábado’ (La Sexta) el fervor declinava. Eren díscols sobre aquesta llarga instrucció militar de la Princesa. Deien: «Fer la mili no és modernitat. El que hauria de fer és un Erasmus».

Notícies relacionades

¡Ah! La Princesa ha sortit a la tele armada amb fusell i baioneta calada, i el mateix matí esclatava la guerra Israel-Gaza. Mentrestant, les bombes continuen caient a Ucraïna, i es continua matant a Armènia, lAzerbaidjan, l’Iran, l’Afganistan, el Iemen, Etiòpia... ¿Què és el que passa? Passa que veiem les guerres a la tele, i ja no sé si sentim res.

  Jo, quan veig Elionor armada amb fusell i baioneta calada, ni em subjuga ni em puja la temperatura corporal. Només veig una noia adolescent que el vent institucional maneja i que només té 17 anys.