Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: ‘Grand Prix’, nostàlgia d’un parc juràssic

La crítica de Monegal: ‘Grand Prix’, nostàlgia d’un parc juràssic

TVE

2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Una audiència extraordinària (2,6 milions de televidents) ha aconseguit la tornada, 18 anys després, del concurs ‘El Grand Prix del Verano’ (TVE-1). Segons la consultora Sigma Dos, als que més ha interessat és a les nenes i nens de 4 a 12 anys, i als adults d’entre 25 i 44 anys.

Notícies relacionades

O sigui, franja infantil i zona d’edat amb nostàlgia. Estic d’acord que hagin retirat aquella clàssica competició del programa, la de les vaquetes. Eren bèsties de veritat, i tot i que va ser una prova molt popular, veure-les posades en aquella tauromàquia de cartoné i porexpan, era molt punyent. No està demostrat que els animals tinguin sentit del ridícul, però recordo una vaqueta que van treure l’estiu del 2.000, a la qual deien Juliana, perquè en un moment donat ens van oferir un primer pla dels seus ulls, i la seva mirada era humida i fugissera, a parts iguals. O sigui, plorava i volia escapar-se. Ara la vaqueta és una criatura humana disfressada, i hi han afegit un dinosaure, també de disfressa. Això del dinosaure és oportú. S’agermana al plató amb Ramón García, que també forma part de la gran època dels presentadors dinosaures. Ho dic amb admiració i en positiu. Eren aquells anys, fèrtils, del període cretàcic de l’entreteniment a TVE. La seva tornada, a l'estil parc juràssic, ha agradat. És sorprenent no obstant que la prova dels ‘Troncos locos, aquests rul·los que giren sobre palangana aquàtica, i que provoquen grans mastegots i capbussons en els concursants, és sorprenent, deia, que continuï divertint tant. Avui ho ofereixen, constantment, i amb infinites variants, a TikTok, Instagram Reels i Youtube shorts.

La base d’aquest concurs continua sent la confluència de dos pobles, dues localitats, que s’ajunten a Madrid per competir. Aquest estiu per part de Catalunya participarà la localitat de Cervelló. Fa 18 anys hi van participar Llers, Tossa de Mar, Les Franqueses del Vallès, Castell d’Aro, Tordera, Blanes, Vilamalla... ¡Ah! Potser a través d’‘El Grand Prix’ intenten la vertebració de l’Espanya invertebrada. El 1997 hi participava Murchante, localitat de Navarra famosa per la seva fèrtil horta, i Ramón García va preguntar: «Senyora alcaldessa, ¿què tenen els seus melons que són tan bons?». I ella va contestar: «Són grossos, dolcíssims i saborosos». Aquell estiu Murchante es va col·lapsar de viatgers i visitants, atrets per una descripció tan apassionant.