Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: Votar amb peus d’ànec, l’‘efecte ZP’ i Felipe desaparegut

La crítica de Monegal: Votar amb peus d’ànec, l’‘efecte ZP’ i Felipe desaparegut

Telecinco

2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Un ciutadà de Chiclana ha anat a votar amb banyador, peus d’ànec i ulleres de bussejar. L’han tret aquest migdia molts informatius del telehipòdrom nacional. És un vestuari oportú. Les urnes són zones pantanoses. Cal submergir-se per distingir els sobres que porten noms de polítics dels que porten cocodrils.

Deia el meu estimat i recordat Eduardo Galeano que si votar servís d’alguna cosa ja estaria prohibit. Era la seva ‘boutade’ particular i lúcida. Mai vam parlar d’aquest tema però jo crec que Eduardo sempre va anar a votar. Perquè sabia que era pitjor no anar-hi. Falten dues hores per al tancament de les urnes i les teles ens entretenen donant-nos estampes de votants amb aspecte divertit. El factor sorpresa a la tele sempre és una garantia.

A ‘El intermedio’ (La Sexta) van quedar l’altre dia molt sorpresos davant el míting que José Luís Rodríguez Zapatero va fer a Donosti, en què va dir: «L’univers és infinit. No hi cap al nostre cap. Però som l’únic lloc, de tot l’univers, on es pot estimar i llegir un llibre». ¡Ah! Va deixar descol·locat tothom, com el votant dels peus d’ànec de Chiclana.

Notícies relacionades

La veritat és que hi ha consens general entre els analistes que ZP ha sigut el gran dinamitzador de la campanya socialista. Igual o fins i tot més que el mateix Pedro Sánchez. A ‘La SextaXplica’ un Ferreras molt meravellat advertia: «L’‘efecte Zapatero’ ha sigut fonamental. ¡Catorze mítings, vint-i-tres entrevistes!». I Ana Pastor, que també era a la taula, afegia: «Hi ha un altre expresident socialista que no ha aparegut a la campanya: Felipe González. ¡Avui dia encara no ha demanat el vot per a Sánchez!». És així. Ha dit fins i tot que és partidari que governi la llista més votada, cosa que encara provoca més horror i esquinçada de vestidures.

Ferreras va comparar les trajectòries de ZP i Felipe en aquests termes: «Zapatero ha sigut el ‘Red bull’ energètic de la campanya del PSOE. La connexió de Felipe González amb les bases del PSOE és la mateixa que la que pugui tenir Joan Laporta amb els socis del Reial Madrid». Detecten doncs que dos gerros xinesos del socialisme, ZP i Felipe, es mouen en direccions diferents. Per la seva banda, Ana Rosa (T5) ha advertit que només ha trucat a Feijóo per fer-li una entrevista dilluns, «perquè serà el guanyador». Cada vegada comprenc més el votant de Chiclana, amb peus d’ànec i ulleres de bussejador.