Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: Els que millor aplaudeixen, l’art de la ‘claca’

La crítica de Monegal: Els que millor aplaudeixen, l’art de la ‘claca’
2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

He seguit amb molta atenció la bona cobertura que li han donat al Debat de l’Estat de la Nació a ‘La hora de La 1’ (TVE-1), aquest matí. En l’arribada dels diputats al Congrés, aquesta síntesi d’alfombra vermella i ‘pohotocall’ de l@s polític@s, la criatura més buscada per les càmeres ha sigut Núñez Feijóo. El buscaven per saber si intervindria en el torn de rèplica després del discurs de Pedro Sánchez.

Va aconseguir acaparar tota l’atenció sense moure un múscul ni dir ni una paraula. És un plantejament escènic excel·lent, llevat segurament dels ‘Do Tancredo’, els grans quietistes de la tauromàquia. Als anys 90, en el concurs ‘El Grand prix del verano’, es convidava els concursants a fer de ‘dontancredos’ davant les vaquetes, i el públic disfrutava. Però al marge d’aquesta arribada i passejada de diputats, el fonamental per al bon desenvolupament televisiu del debat han sigut els aplaudiments.

¡Ah! L’aplaudiment és bàsic. Sánchez ha estat parlant durant una hora i mitja sense parar. És tremend. No es pot mantenir l’atenció dels que estan mirant la tele, durant un temps tan llarg, si no es recorre als efectes especials. Esclafir a aplaudir, de manera intermitent, però constant, és un efecte especial fonamental per fluïditzar el seguiment de l’orador, i a més li dona uns segons per prendre alè, i dosificar el to, timbre i intenció de les seves paraules.

Notícies relacionades

En els bons temps del Paral·lel hi havia un bar al costat de l’Arnau on el ‘cap de claca’ facilitava entrada gratis –i de vegades fins i tot un bocata– per a les ‘revistes’ de Colsada a canvi d’aplaudir d’allò més cada acudit i cada número musical. La ‘claca’ del Congrés són els diputats del partit de cada orador. No fa falta regalar-los ni una fanta: el seu aplaudiment va amb la soldada del seu càrrec.

He vist en aquesta ‘matinée’, per la part del Govern, que Nadia Calviño ha aplaudit molt bé, però el millor, sense discussió, ha sigut Miquel Iceta. Té una manera d’aplaudir Sánchez, tan bonica, tan entusiàstica, que de vegades sembla que en lloc d’estar en el Congrés som en el programa ‘Polònia’. Per la part del PP, el que millor aplaudeix, de llarg, és Rafael Hernando. Ara està col·locat en el Senat, però el ‘cap de claca’ de Génova li dona entrades per al Congrés, perquè sap que quan surt Cuca Gamarra només ell és capaç d’aplaudir fins a trencar-se les mans.