Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: TVE medita evitar que ‘Cuéntame...’ parli d’Aznar

La crítica de Monegal: TVE medita evitar que ‘Cuéntame...’ parli d’Aznar
2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

S’assegura que la telesèrie ‘Cuéntame cómo pasó’ (TVE-1) està fent els últims espeternecs. Després de 22 temporades –es va començar a emetre el 2001– sembla que s’acabarà coincidint amb el tram final de la presidència de Felipe González. És veritat que l’audiència de ‘Cuéntame...’ ha anat baixant.

Dijous passat, dia 21, va registrar un 8,2% de quota de pantalla. Però, tot i ser un índex modest, està pràcticament en línia amb la mitjana mensual de TVE-1 (8,3%) de manera que llegint bé la notícia del tancament de la sèrie –encara no confirmada oficialment– el que se’n desprèn és que l’actual TVE el que vol és evitar entrar en els anys de la presidència de José María Aznar. 

El retrat que sí que ens han fet –ens estan fent ara– és el de l’Espanya del Govern de González. Els guionistes han dibuixat Toni Alcántara, el fill gran de la Merche i l’Antonio, aterrant a la Moncloa investit amb el càrrec de cap de comunicació del Govern. És a dir, perquè tinguem una visió del felipisme per dins, per dins del tram final del seu mandat, el més dur, el més àcid. Sobre els primers anys de la victòria socialista la sèrie va decidir explicar-nos una altra cosa: ens va entretenir amb les banyes que s’anaven posant, alternativament, la Merche i l’Antonio. La seva separació, les seves infidelitats...

Notícies relacionades

És a dir, que, durant aquests anys, el ‘Cuéntame...’ es va evadir del retrat politicosocial i va ser el simple serial dels Alcántara. Ara han tornat a la política, instal·lats en els últims anys de Felipe González. Veiem Toni Alcántara en el seu paper de fontaner monclovita, obedient maquillador de la realitat perquè arribi, endolcida, al públic. Per exemple, l’estranya mort de la jove etarra Miren Gurutze mentre estava detinguda a la caserna de Tres Cantos. O l’escandalós cas del director general de la Guàrdia Civil Luis Roldán. Treuen un Narcís Serra furibund i irat (interpretat per l’actor Miguel Uribe) increpant el Toni, instant-lo que obeeixi i que construeixi un relat que deixi el Govern net, radiant i al marge de qualsevol negligència o irregularitat.

¡Ahh! I ara que arribaven els anys d’Aznar, amb la impagable assistència del seu ‘spin doctor’ Miguel Ángel Rodríguez, MAR, criatura de tanta actualitat d’altra banda, resulta que TVE està meditant tancar la sèrie i donar-la per liquidada. També és mala sort, ¿oi?