Estrena aquest dimecres

Àngel Llàcer munta un ‘talent’ teatral amb actors amateurs a TV-3

L’actor i director és al capdavant del nou programa ‘El llop’, en què es representarà l’obra ‘Terra baixa’

Àngel Llàcer munta un ‘talent’ teatral amb actors amateurs a TV-3

TVC

3
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +

‘Terra baixa’, escrita per Àngel Guimerà a finals del segle XIX, és l’obra més representada del teatre català, i la més traduïda. Per això Àngel Llàcer va tenir clar que seria el text sobre el qual giraria ‘El llop’, el seu nou programa per a TV-3, que arriba a la cadena catalana aquest dimecres 19 de gener (22.05 hores). El director teatral i exprofessor d’‘OT’ recorre Catalunya a la recerca d’actors amateurs per representar la peça amb els recursos d’una producció professional i mostra com es munta l’espectacle entre bambolines, reivindicant de passada el valor del teatre aficionat.

«Molta gent em diu que vol venir als assajos perquè li encanten. I és que s’hi fa màgia perquè, de sobte, tot pren sentit», afirma Llàcer sobre el procés que veurà el públic de gestació d’un xou des de zero. Durant vuit capítols, l’audiència no només serà testimoni del càsting (s’hi van presentar més de 1.500 persones i en van veure 250 de forma presencial) per localitats com Valls, Manresa, Olot i Cervera, sinó que també descobrirà com es preparen els 33 actors que van superar la primera tria (tres per personatge), com conviuen durant quatre dies al Laboratori Teatral a Mont Sant Benet, com es dissenya el vestuari de l’obra així com altres racons del muntatge i, finalment, qui són els 11 elegits que formaran part de la companyia i els seus dos mesos d’assajos al Teatre Foment Cultural i Artístic de Molins de Rei.

L’últim dia serà el de l’estrena, amb la presència d’alguns convidats relacionats amb el món teatral, tot i que el públic de TV-3 encara no podrà disfrutar íntegrament d’aquesta versió de ‘Terra baixa’, sinó únicament d’alguns fragments. La idea és que l’equip se’n vagi de gira per Catalunya (previsiblement a la tardor) perquè l’audiència pugui veure en persona els personatges del Manelic, la Marta o el mossèn.

«Diversos dialectes»

«És bonic veure com es pot revisitar un clàssic sense trair-lo», afirma l’actor Enric Cambray, ajudant de direcció de ‘El llop’ que participa en el procés de selecció dels intèrprets. «Guimerà va fer un retrat de la societat perfectament equiparable a la d’ara», diu. L’encarregada d’explicar el recorregut emocional dels personatges als actors que els donaran vida és la filòloga i escriptora Clara Queraltó, que també serà present en el procés de càsting.

S’ocuparà, a més, de valorar el seu nivell de dicció, tot i que recorda que sobre l’escenari de ‘El llop’ «se sentiran diversos dialectes i no només el català central». Altres membres de l’equip d’aquest programa coproduït per TV-3 en col·laboració amb Turruà Llàcer són Bet Orfila, productora executiva de l’obra; Jordi Sellas, cap de màrqueting i imatge, i Elisenda Pineda, la reportera que entrevista els aspirants.

Notícies relacionades

Cristian Trepat, cap d’Entreteniment i Actualitat de TV-3, remarca la combinació de «cultura i entreteniment» que aporta ‘El llop’, un programa que barreja, alhora, «el ‘talent show’, el ‘coaching’, el ‘reality’ i el ‘factual’ de personatges». Sense oblidar el seu «vessant divulgatiu, ja que explora una obra cabdal de la dramatúrgia catalana».

No obstant, Llàcer s’apressa a desvincular-lo de títols com ‘OT’. «Això no és cap escola. On sí que hi ha similituds és amb la meva feina de director teatral», afirma. I recorda que tampoc coneixerem la vida personal dels actors: «Ni jo sé si estan casats o solters... Ni m’importa. Els coneixerem a través de la seva feina», diu.