Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: Alegria a TV-3, ¡Barbados ja és república!

La crítica de Monegal: Alegria a TV-3, ¡Barbados ja és república!
2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Destacada al sumari del ‘TN migdia’ com a notícia importantíssima del dia, TV-3 ha celebrat amb alegria que Barbados hagi esdevingut República.

¡Ah! És molt bonic aquest entusiasme sobtat pels avatars polítics d’un illot del Carib. Em puc equivocar, però que jo recordi les poquíssimes vegades que TV-3 ens ha parlat de Barbados ha sigut breument a la seva secció de meteorologia, per exemple quan va ser fuetejada per ‘Elsa’, aquell huracà tan terrible.

Ara, a l’adveniment de la seva república, li han dedicat un minutatge molt complert. Els rètols que ens van posar per remarcar la notícia eren molt bons, molt aguts, amb segones lectures. Un deia: «Barbados ja no te Reina», i un altre, amb subtil perspicàcia, i amb un toc de conya punxeguda, advertia que Barbados passava: «Del God Save the Queen al Bye Bye the Queen».

¡Ahh! Aquestes cosetes de TV-3 al meu canari flauta Papitu li agraden molt. Se’ls entén tot de seguida. L’al·locució del ‘TN’ tampoc ha tingut pèrdua. Ens deien, en to festiu i magnífic: «Elizabeth II ja no és la reina d’aquest petit país (..) L’hereu de la monarca (el príncep Carles) observa com el seu imperi es va encongint (...) De la Commonwealth, que la formaven 56 països, ara ja només en queden 15 que tinguin com a reina Elizabeth II».

Ha sigut, en definitiva, un tractament de notícia amb rivets celebratius. I no l’hi retrec en absolut. Potser haurà servit perquè en prengui nota algun polític i a partir d’ara la nova il·lusió serà que podem ser la Barbados del Mediterrani i no tant la Dinamarca del Sud.

Notícies relacionades

No és cap tonteria. La base econòmica de Barbados ja no és tant el cultiu de sucre o el turisme, és sobretot la seva condició de paradís fiscal. La Unió Europea inclou Barbados en la seva llista (setembre 2020) de caus opacs al fisc. Hi ha qui opina –no és la primera vegada que en aquesta columna ho he escrit– que una Catalunya instituïda en paradís fiscal, i fora de la UE, seria imbatible. ¡Ahh! Que tremoli Suïssa.

D’aquest formidable tractament de Barbados a TV-3 només em queda afegir el que no ens han dit. No ens han informat que la seva república s’ha aconseguit perquè la va votar el seu parlament, el passat 29 de setembre, per unanimitat absoluta. Ni un vot en contra. Però només és un petit detall que s’han deixat, segurament extraviat en el frenesí de l’alegria.

Temes:

Barbados TV-3