Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: «No hi ha independència que mereixi un mort»

La crítica de Monegal: «No hi ha independència que mereixi un mort»
2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Ara que es compleixen deu anys de la dissolució d’ETA, al ‘FAQS’ (TV-3) s’han traslladat al ‘caserío’ Txillarre, a Elgoibar, per recrear les converses semisecretes que van mantenir Jesús Eguiguren i Arnaldo Otegi entre el 2000 i el 2006. Un diàleg per plantejar condicions que aplanessin el camí per aturar la violència, que no va arribar fins al 2011.

TV-3 manté des de fa temps, i el ‘FAQS’ en especial, un interès per tot el que la món d’ETA es refereix que alguns consideren fronterer amb la fascinació. Jo no m’atreviria a dir tant, però és veritat que hem vist en aquest temple dels dissabtes algunes incomprensibles invitacions, i més incomprensibles tractaments, com el que li van dedicar el maig del 2018 a l’etarra Josean Fernández després de complir 22 anys de presó per l’assassinat del comerciant Rafael Vega.

Notícies relacionades

Ara, en aquesta ocasió, la recreació de la trobada a Txillarre ha sigut una altra cosa. M’ha semblat oportú, i atesa la data dels deu anys, justificat. Han parlat molt del procés de pau, i la seva dificultat, i poc de les víctimes. En algun moment, alguna al·lusió a les tortures i repressió de l’Estat semblava que s’equiparaven als 864 assassinats que va causar ETA. No són equiparables, però el ‘FAQS’ no va tenir cap interès a advertir-ho o assenyalar-ho. D’aquesta recreació em quedo amb què va dir Jesús Eguiguren gairebé al final de la trobada: «No hi ha política, ni país, ni independència, que mereixi un mort», frase que Otegi va remarcar o va complementar amb aquesta altra rúbrica personal: «Ni la unitat d’Espanya».

Banquet presidencial

Com ve sent habitual, abans d’un clàssic Barça-Madrid els presidents es reuneixen en algun acreditat restaurant. Un dinar sense reparar en despeses. He vist als informatius (TV-3, La Sexta, etc..) que Laporta ha portat Florentino a un exquisit local que té una estrella Michelín i tres Sols Repsol. Home, ja que el Barça està en fallida tècnica, amb un deute milmilionari, potser hauria sigut millor muntar aquesta vegada el dinar en un frankfurt. Al carrer Gran de Gràcia, just davant la selecta marisqueria a què també solen anar, n’hi ha un que serveix la millor hamburguesa picant. ¡Ah! Hauria sigut edificant que les càmeres immortalitzessin Laporta i Florentino prenent el ‘Pack dues cerveles’. És formidable i a preu de ganga.