Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: Posar o actuar, el ‘dilema Preysler’

La crítica de Monegal: Posar o actuar, el ‘dilema Preysler’
2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Ja coneixen vostès segurament l’escumós succés de l’altre dia a ‘Mask singer’ (A-3 TV). Sota de la disfressa d’un gatet amb les ungletes pintades i cantant aquell tema d’Abba anomenat ‘Waterloo’, sota d’aquella màscara moixina, que anava llançant delicats «¡Miau! ¡Miau!» pel plató, s’amagava Isabel Preysler, una de les ‘celebrities’ més famoses del país.

¡Ah! L’excitació del presentador del programa, i dels membres del jurat, era indescriptible: «¡Quina meravella, és un autèntic luxe, increïble, quin plaer, quina valentia, quina elegància, quina personalitat, quina classe, que impactant...!» i coses així, absolutament superlatives. Home, es mirava d’exalçar la seva participació en el programa, estem d’acord, però cal saber dosificar el préssec en almívar. Pot acabar embafant una miqueta. El presentador, Arturo Valls, li va fer sobre la marxa una breu entrevista. Va dir una cosa que em sembla interessantíssima. Li van preguntar si li havia costat molt haver de cantar i ballar, i va advertir: «Per a mi ha sigut un desafiament, perquè jo, normalment, hi soc en presència i res més».

Notícies relacionades

¡Ah! Quina exacta expressió: «En presència i res més». Efectivament. La vida de ‘celebrity’ d’aquesta glamurosa dama ha consistit bàsicament a posar sense moure un múscul. A mostrar-se com una delicada estàtua, i punt. I ja saben vostès el que deia Dalí de les estàtues: el mínim que se’ls pot demanar és que s’estiguin quietes. Aquest posat seu, quietista, ha sigut una constant en la seva vida. Ja sigui hieràtica davant unes rajoles de Porcelanosa, una safata de bombons Ferrero Rocher, o en les postures fotogràfiques per a les revistes. Fins i tot el 2019, quan va anar a ‘Masterchef celebrity’ (TVE-1) per donar suport a la seva filla Tamara, que era concursant, el seu paper va ser un prodigi d’immobilitat. A mi em va recordar la Dama d’Elx, que sense haver mogut mai ni una pestanya la mires i sembla que fins i tot parpelleja una miqueta.

Ara la sorpresa és que Isabel Preysler ha abandonat el quietisme i s’ha mogut. Va cantar, va ballar, va fer delicades voltes per l’escenari.... ¡Ah! Passar del posat a l’acció és un canvi indiscutible. Qui sap, potser està pensant treballar a la tele. Tot i que va descartar que Mario Vargas Llosa estigués també sota una altra mascareta («Ell és massa seriós per a això»), és molt possible que aquesta parella tingui ofertes. En una comèdia com ‘Los Roper’ no els veig, francament. En un ‘reality’ fi, sí. Una cosa distingida.