infància al plató

Manu Dios, el nen de ‘Cuéntame’ que ara escriu la sèrie

L’actor de 30 anys, que interpreta el Luis des dels 10, exerceix de guionista en la nova temporada

Manu Dios, el nen de ‘Cuéntame’ que ara escriu la sèrie
4
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ricardo Gómez, el Carlitos de Cuéntame cómo pasó, no és l’únic actor que hem vist créixer en la longeva sèrie de TVE-1. Quan fa 20 anys el fill petit dels Alcántara apareixia per primera vegada en pantalla, l’acompanyaven dos xavals més que es convertirien en uns dels seus millors amics tant en la ficció com en la vida real: Santi Crespo (Josete) i Manu Dios (Luis). Vestits com nens de finals dels anys 60, la dècada en què va començar Cuéntame, els petits posaven llavors, amb les seves entremaliadures, el toc més humorístic a la sèrie que ja encadena 21 temporades repassant la història més recent d’Espanya. La marxa de Ricardo Gómez, fa dos anys, va trencar aquest trio, tot i que tant Crespo com Dios continuen lligats a la ficció. El segon, a més, ara també com a guionista.

«Fa un parell d’anys vaig fer un curs de guió a la Universitat Carles III i, al cap de poc temps, em van oferir l’oportunitat d’incorporar-me a l’equip de guionistes de la sèrie», explica a EL PERIÓDICO Dios, que debuta escrivint per a Cuéntame en aquesta nova faceta professional, que sempre li havia cridat l’atenció. «Des de petit he sigut molt lector i m’ha agradat l’escriptura. A més, tota la vida he estat llegint guions», es justifica, ara ja havent complert els 30.

L’actor recorda com va haver de convèncer els seus pares perquè, amb només 10 anys, el deixessin presentar-se al càsting en què buscaven nens per a una nova sèrie de TVE-1. «La prova era el dia del meu aniversari i m’hi van deixar anar gairebé com un regal, perquè se’m tragués del cap això d’actuar», explica. Però va anar passant els triatges fins que va aconseguir el paper del Luis, el company d’aventures del Carlitos a San Genaro, gairebé com si fos un joc. «Jo anava al plató a divertir-me, perquè m’agradava més anar a rodar que a l’escola. I no era gens conscient de la carrera que tenien els actors que m’envoltaven, com ara Imanol Arias, Ana Duato, Tony Leblanc, Fernando Fernán Gómez...», admet.

La responsabilitat de la interpretació

Reconeix que el fet d’haver-se criat en un plató no és habitual, però no sent que s’hagi perdut part de la seva infància. «A mi la interpretació em va fer ser molt responsable, és una cosa que m’ha permès viure experiències molt positives i em quedo, sobretot, amb el que he guanyat», recalca. «Ser actor no ha fet que em perdi res, perquè ho he pogut compaginar amb els meus estudis i m’he tret una carrera, Ciències Polítiques», afegeix.

Els cinc anys de carrera, això sí, van ser els que va estar més desvinculat de Cuéntame, tot i que els guionistes mantenien la continuïtat del seu personatge amb un capítol per temporada. «Va ser quan el Luis se n’anava amb barco pel món», recorda. Acabats els estudis, li van plantejar la possibilitat de reincorporar-se al rodatge de manera més contínua, quan els Alcántara anaven ja pel 1983, amb la reaparició del seu personatge convertit en un addicte a l’heroïna, fins que va aconseguir rehabilitar-se i es va mudar a Sagrillas, el poble de l’Antonio i la Mercedes, per fer-se càrrec de les vinyes de la família i, posteriorment, convertir-se en alcalde. 

Notícies relacionades

En l’actual 21a temporada, se’l veurà de nou per San Genaro. «Els poders fàctics del poble em fan una moció de censura i m’impedeixen treballar allà. Així que el meu personatge es veu obligat a tornar a Madrid i buscar-se la vida amb la seva dona, la Maite, i la seva filla d’un any», avança Dios. La mudança a la capital farà reaparèixer el fantasma de la droga i desencadenarà la preocupació de la seva dona, «ja que va ser allà on s’hi va enganxar», explica l’actor, que assegura que haver-se convertit en guionista de la sèrie no ha suposat cap canvi per al seu personatge, ja que «les seqüències s’han consensuat entre tot l’equip» de redactors.

La incorporació de la trama de la pandèmia en la 21a temporada està fent que els guionistes de Cuéntame vagin més al dia que mai. «Anem molt enganxats a la realitat, escrivint en funció del que va passant per incorporar-ho de la millor manera possible», reconeix Dios. Tot i que això no els ha deslliurat de la seva primera polèmica, per les crítiques al personatge de la doctora María Alcántara per treure’s la mascareta a l’hospital. «Aquest capítol es desenvolupava al març i, en aquell moment, les autoritats sanitàries encara no recomanaven l’ús de les mascaretes», remarca. «A més, veure el rostre d’una de les protagonistes mentre està interpretant aquesta escena ajuda a aconseguir un resultat més interessant», afegeix. Bé ho sap ell, que espera continuar compaginant els guions amb la seva feina com a actor.