TU I JO SOM TRES

Calleja, al tub d'assaig del virus

zentauroepp56066178 monegal201202175902

zentauroepp56066178 monegal201202175902

1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Resulta que la tele ha descobert que la Covid proporciona audiències magnífiques. I ens inunden de programes sobre el virus. ¡Ahh! Tota estrelleta televisiva important, és un mindundi si no s’inventa algun programa sobre el virus. Crec que ja només falta que ens faci un especial Covid el Frank de la Jungla. Home, estem d’acord en una cosa: el corononavirus és la màxima preocupació del món. O sigui, que és tema d’actualitat i d’interès públic. De primeríssima magnitud. No obstant, segons quins programes o tertúlies ens ofereixen, fa la sensació que entren en el tema simplement perquè busquen clients, quota de pantalla, públic. Per això ens vam espantar una mica a casa quan vam veure que Jesús Calleja (Cuatro) també anunciava un ¡Especial vacuna! Però vist el programa, he de dir que ha tingut un notable grau d’interès. O sigui que no ens podem acostar a la tele amb prejudicis.

Calleja primer va visitar el Centre de Bioseguretat Nivell 3 i allà es va trobar el viròleg Juan García Arriaza. Desenvolupa la vacuna que està en fase més avançada del país. Calleja va entrar fins a la cambra més blindada i asèptica per trobar-se cara a cara amb la Covid. Va fer una mica de teatre, sí, però va aconseguir impressionar-nos. I també va conèixer uns ratolins que hi havia per allà. Resulta que als ratolins la Covid no els fa ni pessigolles. No s’infecten. Ens explicava que cal «humanitzar-los», cal modificar-los transgenèticamente perquè el virus els faci pupa. Té bemolls la cosa. Després va visitar els científics Luis Enjuanes i Vicente Larraga, al Centre Nacional de Biotecnologia. Cada un també està desenvolupant una vacuna. El programa de Calleja es va esforçar per transmetre’ns confiança en la seguretat de les vacunes. Ho va aconseguir. Però jo em quedo sobretot amb aquestes dades que ara els apunto.

Notícies relacionades

El viròleg García Arriaza –més de 20 anys dedicat a les vacunes– és eventual. Desenvolupa la vacuna més avançada del país, cobra menys de 2.000 euros al mes i no té contracte fix. Calleja també va preguntar a Enjuanes Larraga«¿Quants componen el vostre equip?». Van contestar: «Els de la vacuna d’Oxford són cent científics i tenen 200 milions de pressupost. Nosaltres som 14 i disposem de 600.000 euros». A casa ens va caure la cara de vergonya a tots.