TU I JO EN SOM TRES

Sofía: 82 aniversaris i amb el marit «fora»

zentauroepp55787905 television monegal201107173740

zentauroepp55787905 television monegal201107173740

1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal

Són admirables els equilibrismes narratius que han fet a Audiencia abierta (TVE-1) per vestir la informació sobre la règia efemèride que ha succeït aquesta setmana. Resulta que la reina Sofía ha fet 82 anys, i clar, ja que aquest programa és el NO+DO de la monarquia, calia fer alguna coseta que quedés bonica. ¡Ah! Ja el explicava i cantava molt bé el gran ‘rancherista’ mexicà José Alfredo Jiménez  en aquell immortal tema seu: Ojalá que te vaya bonito, ojalá que se acaben tus penas. Doncs sí, la ranchera que li han preparat a Audiencia abierta a la reina Sofía també ha sigut un prodigi. Han vorejat el gènere de la faula infantil, que és una branca de la literatura fantàstica molt imaginativa. Ens van ensenyar el concert que li van dedicar les Joventuts Musicals de Madrid a l’Auditori Nacional, i ressaltaven com l’aplaudien, com s’escoltaven entusiàstics crits de «¡Visca la Reina!», i sobretot ens advertien amb accent entendridor: «Fa 82 anys, però sense cap intenció de jubilar-se, i amb una agenda solidària en un país en crisi». ¡Ah! Allò d’assenyalar que el país està en crisi, i evitar afegir que el seu matrimoni està enfonsat cal entendre-ho com una llicència poètica per no afegir més amargor a l’assumpte.

També va ser molt encertat l’exercici de literatura contorsionista que van practicar quan van resumir el que ha sigut aquesta celebració del seu 82 aniversari: «Ho va celebrar en família però amb el Rei Joan Carles fora d’Espanya (..) És una Reina educada per no queixar-se i que afronta els nous temps sense recloure’s a La Zarzuela». Home, això de ‘ho va celebrar en família però amb el rei Joan Carles fora’ és colossal. Dit així sembla com si el marit fos, posem per cas, viatjant d’una firma de conserves, i que l’efemèride de la seva dona enxampésJuan Carlos -¡renoi!-  tancant a Abu Dhabi la venda d’una de bona comanda d’escopinyes.

Notícies relacionades

Ben mirada, tota aquesta narrativa edulcorada que li han dedicat en el NO+DO a la reina Sofía, potser obeeix a un punt de caritat cristiana. Intento comprendre-ho. Després de tot el que ha afluixat Corinna, la comèdia d’aquest regi matrimoni ja ha arribat a la seva fi. Allà ells amb les seves martingales i falses aparences. El reprotxable és que la gran TV pública segueixi narrant l’assumpte com un conte infantil.