ACTRIUS DELS JAVIS

Les altres Veneno

Daniela Santiago i Isabel Torres donen vida a la icona LGBTI en la seva esplendor i en el declivi

ialvarez54953813 teletodo  serie veneno200927011603

ialvarez54953813 teletodo serie veneno200927011603

3
Es llegeix en minuts
Inés Álvarez
Inés Álvarez

Periodista

Especialista en programes de televisió i sèries

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Molts actors i actrius donen vida a la sèrie Veneno  Venenoa Cristina Ortiz; La Veneno, en les seves diferents etapes: el nen, l’adolescent, el jove que inicia la transició, la trans que va conèixer l’èxit de la televisió i la joguina trencada que, després de passar per la presó, va malviure de records fins a la seva misteriosa mort. Jedet la interpreta quan encara és el Joselito, un jove homosexual que descobreix que el que vol és ser dona. Però hi ha dues actrius trans més, Daniela Santiago i Isabel Torres, que donen vida a la icona en la seva etapa d’esplendor i quan aquesta ja està en ple declivi.

DANIELA SANTIAGO

Posseïdora d’un impressionant físic que s’assembla moltíssim al de La Veneno, aquesta malaguenya de 38 anys va ser seleccionada en un càsting per donar vida a la vedete quan vivia la seva etapa de més esplendor física i professional. Per a Daniela Santiago, que fins aleshores havia fet treballs com a model i gogó de discoteques, aquest era el seu primer paper en una sèrie.  I amb el guiatge de Los Javis. Déu n’hi do.

L’oportunitat li va arribar quan ja havia deixat enrere el món de la nit. «Treballava de maquilladora i perruquera a Màlaga.  Llavors una amiga de Barcelona em va parlar del càsting». I donava el perfil. «Si vaig arreglada, i més quan vaig de morena, tots em diuen que m’assemblo a La Veneno», reconeix. 

I va pensar que no perdia res per intentar-ho. «I aconseguir el meu somni d’entrar a la televisió i treballar com a actriu». Santiago recorda la primera vegada que la va veure. Va ser a la tele. «Jo era petita. Em vaig quedar amb la boca oberta i fascinada. I els meus germans també», explica. 

Uns anys després, ja a Madrid, amb gairebé 18, la va conèixer a Chueca. I va acceptar la seva proposta d’anar-se’n a viure a casa seva. Tot i que, com «era una diva una mica esquizofrènica», segons rememora, la va convertir en la seva ventafocs. «Havia de deixar-li la casa impol·luta si volia sortir». Mai podria imaginar que 20 anys després li acabaria cedint la carrossa que la portaria a complir el seu somni.

ISABEL TORRES

Amb diverses fites a la seva esquena, com el de ser la primera candidata transgènere a Reina del Carnaval de Las Palmas i la primera canària que, el 1996, va poder adequar el seu DNI a la seva identitat sexual –que li va valer protagonitzar una portada de la revista ‘Interviu’–, la canària Isabel Torres, de 50 anys, ja té un nombrós currículum a la televisió. Ha participat com a tertuliana a ‘Channel Nº 4’, ‘El programa de Ana Rosa’ i  ‘Channel Nº 4’, ‘El programa de Ana Rosa’‘DEC’ i va presentar l’espai estiuenc d’A-3 TV a les Canàries ‘Nos vamos pa la playa’. En el cine va tenir un paper secundari a la pel·lícula ‘Fotos’. A més, és empresària i activista LGBTI.

Notícies relacionades

 L’actriu interpreta La Veneno en la seva etapa de declivi, quan no quedava res d’aquell físic imponent que l’havia caracteritzat. Per això, Torres es va veure obligada a modificar el seu. «Em vaig haver d’engreixar 20 quilos del meu pes real. Ho vaig fer amb un nutricionista per poder recuperar-lo després», explica. El seu rostre també va canviar. «Em van procurar una pròtesi dental per tenir el llavi inflat, amb la qual cosa se me n’anava la veu. Però en càmera quedava espectacular», diu. Un altre dels reptes va ser aconseguir el particular accent d’Almeria de la vedete, sent ella canària. I també ho va superar.

Però la fatalitat de La Veneno va semblar esquitxar-la. L’estat de felicitat en què vivia amb el seu treball en la sèrie es va truncar al març, quan va descobrir que patia un càncer de pulmó amb metàstasi als ossos. Ara hi està lluitant.