ELS PREMIS DE LA TELEVISIÓ

Els Emmy són de 'Schitt's Creek', 'Succession' i 'Watchmen'

La comèdia canadenca fa història i HBO torna a dominar Netflix

El moment polític i social dels EUA es cola a la primera gran gala de la pandèmia

emmy-locutado / periodico

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

La pandèmia del coronavirus ha fet dels Emmy  un assumpte inusual, però referent als premis, els ‘pandemmy’, segons els ha batejat tot just obrir l’anòmala gala per televisió Jimmy Kimmel, han seguit en bona mesura el guió esperat.

Watchmen’, que arribava amb 26 nominacions, s’ha coronat com a millor minisèrie, el més important dels seus 11 guardons. Un altre aplaudit producte d’HBO, ‘Succession’, ha aconseguit en el seu segon intent, i ja sense la competència de ‘Joc de trons’, el premi a millor drama. I tot i que s’anticipava la victòria de ‘Schitt’s Creek’ com a comèdia, la sèrie canadenca ha fet història amb la seva sisena i última temporada.

emmy / periodico

S’ha emportat nou estatuetes, incloent en les set categories que s’han retransmès a la gala per televisió. I mai abans cap producció, ni còmica ni dramàtica, havia aconseguit imposar-se en les quatre categories d’interpretació.

Netflix continua esperant

Netflix, que ha emès als EUA les cinc primeres temporades de ‘Schitt’s Creek’, pot tenir la satisfacció d’haver fet que aquest vehicle creat per Daniel Levy que permet assaborir el regal que són el seu pare, Eugene Levy, i Catherine O’Hara hagi assolit un públic (i a votants de l’Acadèmia de Televisió) que no li havia sigut tan propici al seu canal original, PopTV. La reina de les plataformes, no obstant, haurà de continuar esperant per conquistar la corona definitiva en la indústria televisiva de Hollywood, on a més es van sumant rivals com Disney + (el ‘The Mandalorian’ del qual va guanyar en Emmy previs a la gala televisiva set guardons) i Apple + (amb dos premis, incloent el de Billy Crudup com a actor de repartiment).

Tot i que Netflix arribava amb un rècord de 160 nominacions a aquests Emmy, ha tornat a ser HBO qui s’ha col·locat a dalt de tot, i el canal de cable s’ha emportat 30 guardons davant els 21 de Netflix.

No se li pot objectar res a aquest domini d’HBO. Perquè el segell de qualitat que acostuma a acompanyar a les seves produccions està clarament estampat en ‘Succession’, l’afilat drama familiar on la relativa però potser apropiada sorpresa en aquests Emmy ha sigut la victòria de Jeremy Strong sobre Brian Cox, el fill sobre el pare. I és indubtablement en ‘Watchmen’, la primera adaptació d’una novel·la gràfica que s’emporta un dels principals Emmy, a més de 10 més, incloent el reconeixement per a Regina King com a protagonista i per a Yahya Abdul-Mateen II com a actor de repartiment.

Raça i política

Eren dos dels intèrprets negres que feien d’aquests Emmy els més diversos en categories d’actuació, com Zendaya, que amb el seu guardó per ‘Euphoria’ (un altre producte d’HBO) no només s’ha convertit en la guanyadora més jove com a protagonista de drama (24 anys) sinó en la segona negra, o com la també premiada Uzo Aduba, que interpreta Shirley Chisholm a ‘Mrs. America’. I la seva presència, les seves victòries, les samarretes que King i Aduba han lluït des de les seves cases amb la imatge i el nom de Breonna Taylor, una de les víctimes negres de la policia als EUA, i algunes aparicions, discursos i intervencions, han contribuït a remarcar la connexió de la gala amb la realitat social del país.

Notícies relacionades

S’ha sentit a l’escenari de l’Staples Center des d’on Kimmel presentava sense públic, acompanyat ocasionalment per altres estrelles, el Black Lives Matter, les vides negres importen, que recorre els EUA. Zendaya ha dit als joves que protesten als carrers «us veig, us admiro, us respecto». I quan Damon Lindelof ha acceptat el premi a millor minisèrie per a ‘Watchmen’ amb una samarreta que cridava a recordar la matança de Tulsa (Oklahoma) de 1921 que es va prendre com a història d’origen de la sèrie, ha recordat que «els focs que van destruir el Black Street negre encara cremen avui. L’única manera d’apagar-los és si tots els combatem junts».

No ha sigut ni de bon tros l’únic missatge de càrrega política en una gala esquitxada d’alguns moments tendres per les connexions de vídeo, on un dels temes recurrents en discursos de molts guanyadors ha sigut la crida als ciutadans nord-americans a votar en les eleccions del 3 de novembre. I el final brillant l’ha posat Jesse Armstrong a l’acceptar l’Emmy al millor drama per a ‘Succession’. Després dels agraïments ha volgut donar les «desgràcies»: al coronavirus, a Donald Trump «per la seva desgraciada i descoordinada reposta», a Boris Johnson i el seu govern per «fer el mateix» al Regne Unit, a tots els «governs nacionalistes i gairebé nacionalistes al món que són exactament l’oposat que necessitem ara i als magnats de mitjans que fan tant per mantenir-los en el poder».

Temes:

Premis Emmy