TU I JO SOM TRES

TVE: operació .CAT, de moment a poc a poc

zentauroepp54891740 12 09 2020 monegal200912190902

zentauroepp54891740 12 09 2020 monegal200912190902

1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Acaba d’arrencar a TVE-Catalunya el programa de debat Obrim fil. S’emet a TVE-1 en desconnexió, és a dir, en català i per a Catalunya. És el referent d’una mena de TVE operació .CAT que ara impulsen. El mestre de cerimònies és Xavier Sardà assistit per Ana Boadas. Parlem del contingut, i també del continent, d’aquesta iniciativa. Intentem trobar-hi el fil.

Notícies relacionades

CONTINGUT.– L’escenari és d’una elegància exquisida. Els contertulians debaten asseguts formant un cercle ampli. Hi ha lloc per al públic tot i que, ara per ara, la Covid ho impedeix. Sardà, mestre en l’art de dinamitzar l’àmbit televisiu, condueix sense deixar de somriure. Sap gesticular com ningú. Però es cuida de no exagerar. Evita el xou. De vegades incita a la provocació, però amb un accent suavíssim. No practica els teatrals cara a cara que solia fer, a La Sexta Noche, davant Marhuenda o Inda. Accentua la simpatia. És el Sardà més ‘charmant’, com dirien a París. La temàtica del debut va ser la Covid, branca tornada al col·le dels nens. A casa ens va agradar molt quan va aparèixer un matrimoni, invidents els dos. Tots dos es van infectar. I ella, durant el confinament, a més va donar a llum bessons. Una gesta colossal la d’aquesta parella. Un exemple de com saber sobreviure en condicions difícils, i sense perdre l’alegria. El programa ha informat que tocarà qüestions com el futur, la família, la immigració, l’educació... Són grans temes. Eterns. Espero que vagin perfilats per l’ardent i cruel actualitat. Els bonics dibuixos en l’aire, sense les barrabassades que ens fa el sistema cada dia, són exercicis televisius buits. L’audiència fuig.

CONTINENT.–  Aquest programa, juntament amb les matinées de Gemma Nierga a La 2, i una presència d’espais més gran en català, és el que ha aconseguit el nou superman de TVE Enric Hernàndez (¡tan envoltat de criptonita!), i la seva mà dreta, Pep Vilar. Tots dos saben que no és una alternativa, per ara, capaç de plantar cara al credo religiós de TV-3. Suposo que Pedro Sánchez i el seu staff els hauran dit: «Potenciem una mica TVE Catalunya, però compte: pel que ens hi juguem, prou perquè no s’enfadi ERC». Això va així, amics. Obrim fil va aconseguir el 5,8 de quota. És positiu. És més del doble del que solen aconseguir els programes de TVE Catalunya.