TU I JO SOM TRES

De la baralla de galls a l'enganxada gal·linàcia

zentauroepp53823399 monegal200620152424

zentauroepp53823399 monegal200620152424

1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Veig a les notícies que aquests dies s’estan desmantellant galleres clandestines a Còrdova i Almeria.  Fa uns quatre mesos (16 de febrer del 2020), càmeres del Telediario de TVE-1 van poder ser testimonis de l’entrada de la policia en una baralla de galls a El Puerto de Santa María. A més dels galls obligats a matar-se entre ells van trobar 197 persones que els animaven enfebrades i apostaven notables sumes de diners. Hi ha sensibilitat social sobre aquesta qüestió. No he vist de moment l’entrada de la policia a La casa fuerte de Tele 5. Allà, ara mateix, s’estan vivint unes lluites gal·linàcies terribles. Dues senyores contractades per amenitzar aquest reality showOriana i Fani, acaben de protagonitzar una baralla molt estremidora. Es deien, una davant l’altra, face to face, en una zona a tocar de la cuina: «¡Rata, puta, poligonera, fastigosa, durícia, monstruet, ordinària, macarra, pallusa!». Més de dos milions de persones van presenciar aquesta gallera.

Jo crec que la policia no va intervenir perquè l’actual legislació prohibeix les baralles de galls, però les baralles, no. És una curiosa distinció. En la baralla, un dels combatents sol morir. Els posen tallants als esperons perquè es produeixin sagnies letals. L’enganxada és un enfrontament diferent. Es claven picades i urpades però no es permet que cap mori allà mateix.  Tele 5 treballa l’enganxada des de fa més de 20 anys. Té molta experiència. De vegades hi ha contacte físic, alguna clatellada, però eviten que es clavin ganivets a la jugular, o al fetge. L’enganxada sense treva en canvi és constant i contínua. Ben mirat, això d’Oriana i Fani  podria ser perfectament una seqüència d’arxiu de qualsevol edició de Gran Hermano, Sálvame, Supervivientes, La isla de las tentaciones, o del Deluxe... Són 20 anys de més del mateix. Els combatents canvien, però l’enganxada és la mateixa. Gaudeixen d’una gran massa de públic fidel que disfruta. I els apostadors són les firmes. Aposten per aquests programes a l’anunciar-hi els seus productes.

Notícies relacionades

A mi particularment La casa fuerte m’avorreix. Només trobo algun rampell d’ingènua alegria en Yola Berrocal. Es queda en boles cada dos per tres, ens ensenya, amb bona intenció, com es dutxa nua, i quan presencia les enganxades els diu: «¡Deixeu que parli el vostre cor!». ¡Ah! Jo crec que Yola és una santa. Despullada o vestida.