TU I JO SOM TRES

«Acumuladors de diners, deixeu de fotre»

zentauroepp52973383 monegal200330171124

zentauroepp52973383 monegal200330171124

1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Crits d’avís en el confinament. Alertes de gent lúcida. L’expresident de l’Uruguai, Pepe Mujica, reclòs en la seva humil chacrita a prop de Montevideo, va connectar per Skype amb Jordi Évole (La Sexta) i deia: «Això no és una guerra, això és un desafiament de la biologia per recordar-nos que no som els amos absoluts del món. I als milmilionaris, als que acumulen diners, i més diners, i més diners, els dic ¡que deixin de fotre! Per molts diners que tinguin, es moriran com qualsevol altra persona». Aquest avís de la biologia de què parla Mujica coincideix amb el que l’antropòleg Eudald Carbonell diu a Iñaki Gabilondo en les seves converses sobre El mundo después del coronavirus que ara emet #0, Movistar+«Això és un avís, l’últim avís. Ens falta consciència d’espècie. El sistema que ha posat en marxa l’espècie humana no funciona: no soluciona els problemes que genera».

¡Ah! Com celebro que Carbonell ens recordi que només som una espècie més del planeta. Sempre hem procurat evitar aquesta paraula. Mai ens diem espècie a nosaltres mateixos. La nostra prepotència és infinita. Anomenem espècie els ocells, els peixos, els insectes, els rèptils..., però en la nostra profunda egolatria ens volem diferenciar anomenant-nos gènere humà a nosaltres mateixos. I no som cap altra cosa que una espècie més en aquest món. Suposem que existeixi un Creador, un Suprem Faedor, que des d’algun lloc de l’univers ens mira. És molt possible que el calvari que ara viu l’espècie humana l’entristeixi molt menys que l’extinció dels rinoceronts negres, les cabres dels Pirineus o els dofins xinesos baiji, per posar només tres espècies que s’han extingit en l’última dècada i que no tornarem a veure mai.

Notícies relacionades

Pel que fa al que deia Mujica dels milmilionaris que només es preocupen d’acumular diners i més diners («¡Deixeu de fotre!», els cridava), lliga amb el que deia aquest matí Zapatero a Al rojo vivo, que assenyalava l’actitud mesquina d’alguns països rics del nord (Holanda, Àustria, Alemanya fins i tot) que es resisteixen a destinar recursos per als països que més ho necessiten. «O rectifiquen o la Unió Europea deixarà de tenir sentit», advertia. Crits d’avís, reflexió de persones lúcides. La tele, de vegades, recobra la seva funció de servei públic.