MESURES CONTRA LA PANDÈMIA

Roberto Leal presentarà la gala d''OT' des de casa seva pel coronavirus

Totes les cadenes eviten portar gent als seus programes tant en els espais en directe com els que es graven aquests dies

ialvarez52776375 gente el hormiguero plato vacio de publico200313191820

ialvarez52776375 gente el hormiguero plato vacio de publico200313191820

3
Es llegeix en minuts
Inés Álvarez
Inés Álvarez

Periodista

Especialista en programes de televisió i sèries

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Espanya viu una situació excepcional pel coronavirus i la tele no podia deixar de notar-ho. Un dels principals riscos de contagi són les grans aglomeracions i alguns dels programes ja han pres mesures no convidant el públic a assistir-hi, tant els que es fan en directe com els que es graven.  La restricció afecta espais de totes les cadenes. Entre aquests: OT i La mañana (TVE-1)El programa de Ana Rosa i Sálvame (Tele 5); Todo es mentira (Cuatro); El hormiguero (A-3 TV); El intermedio i Zapeando (La Sexta), Planta baixa i Tot es mou (TV-3) i Late motiv i La resistencia (#0 de Movistar).

Un dels espais més afectats per la mesura serà OT,que té un aforament de gairebé 1.000 persones, i que diumenge es veurà desolador amb els concursants actuant sense l’escalf dels fans. De fet, ni tan sols el presentador, Roberto Leal, farà acte de presència. TVE ha anunciat aquest dissabte que el comunicador es quedarà a casa seva, a Madrid, i des d’allà presentarà la gala. Ja en l’assaig general, i fora de càmeres, als ‘triunfitos’ els han comunicat que no tindran els seus fidels recolzant-los. Els concursants actuaran on en aquests moments és ‘casa’ seva, és a dir l’Acadèmia. La gala serà com un ‘pase de micros’, sense ballarins ni el xou habitual.

Sense gent i tancament

Al marge d’‘OT’, ningú se salva, a cap cadena. El primer a prendre la decisió de no comptar amb públic ha sigut Josep Pedrerol, que diumenge passat va fer El chiringuito de jugones  i que ara tanca durant dues setmanes al no haver-hi Lliga ni de Primera ni de Segona Divisió. El van seguir dijous 12, espais com El hormiguero (A-3). Pablo Motos, el presentador, començava el programa en un plató buit per primera vegada en 14 anys (tot i que ja feia dies que tenia l’aforament reduït) cridant a la calma, tot i que en un to que no amagava la preocupació:  «És la primera vegada que m’enfronto a un programa així», afirmava.

David Broncano xoca colzes en un plató buit de ‘La resistencia’ (#0 Movistar+) / MOVISTAR+

D’altra banda, Ana Rosa Quintana explicava així el perquè d’aquesta absència a El programa de Ana Rosa: «Normalment sempre hi ha persones que volen venir [...], però, és clar, les cadires estan molt juntes. Per respectar aquest espai recomanable d’un metre, avui no han vingut». David Broncano també comentava l’estranya situació a La resistencia:«És estrany que no se senti l’aplaudiment del públic», deia, una cosa vital per al programa, que fins i tot està convidat a cridar-li insults. Aquell dia ho va haver de fer una companya de l’equip. I com els col·laboradors s’asseien respectant les distàncies, Broncano va comentar. «Això sembla un cine porno».

Canvi de plató

Més radical era Andreu Buenafuente, que, ja que no comptaria amb el públic, dimecres passat va decidir canviar el seu plató de Movistar+ per un de més reduït. Fins i tot va rebatejar el programa. Late motiv bunker, ha passat a dir-se. I el ‘showman’, després de començar dient: «Bona nit, Espanya. La cosa va molt malament», va anunciar: «Farem el programa. No és el mateix ni des del mateix lloc, prendrem precaucions», va afirmar. D’aquí la idea del búnquer.

Wyoming, per la seva banda, també afrontava amb humor la nova situació assegurant que disposava d’un dispositiu d’última generació per substituir el públic. «Té tot el que necessitem per fer funcionar un programa: el botó de les rialles, que utilitzarem cada vegada que jo faci un acudit; el dels aplaudiments, que es farà servir cada vegada que un moment s’acosti a l’excel·lència, i el de les esbroncades, que utilitzarem amb molt poca freqüència».

Desdoblament als TN

A TV-3, per la seva part, programes en directe com a Planta baixa i Planta baixaTot és mou. I no només això, fonts de la cadena comenten que ja han fet un pas endavant per resoldre qualsevol contingència que es pugui produir. Per exemple, l’equip dels informatius s’ha desdoblat en dos, amb la qual cosa des d’aquest divendres, el TN només el presenta un periodista dels dos que apareixen en pantalla.

Notícies relacionades

Però no només els programes en directe s’han vist afectats per la mesura de no congregar persones al plató. I si en els pròxims dies s’emetran concursos com El cazador (TVE-1) i Ahora caigo i El cazadorAhora caigo¡Boom!, en què se senten els aplaudiments i es veu la reacció del públic present, serà perquè ja s’havien gravat amb temps. I ara per ara tenen material avançat.

Amb públic o no, i si les mesures no es fan més restrictives, els programes intentaran tirar endavant. I la gent, confinada, consumirà més televisió. «Cal entretenir Espanya», deia Broncano.  Més que mai, the show must go on.