TU I JO SOM TRES

Els van fer creure que eren 'gudaris'

tu y yo somos tres por ferran monegal / periodico

1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

D’aquí unes quantes hores, el routier i periodista aguerrit Jon Sistiaga estrenarà a #0 Movistar+ la sèrie documental ETA, el final del silencioBuenafuente(Late motiv) ens va passar uns instants de la primera entrega.

Asseguda davant una taula,Maixabel Lasa. És la vídua deJuan Mari Jaúregui, assassinat de dos trets al clatell fa 19 anys a Tolosa. Davant d’ella, Ibon Etxezarreta, exetarra integrant del comando Buruntza, autor de l’assassinat.Etxezarretadeia: «No t’he demanat perdó, Maixabel, perquè el que t’he fet és imperdonable». IMaixabel, sense un gram d’acritud, ni d’odi, ni de ràbia, va contestar:  «Jo vull donar-te una segona oportunitat, Ibon, perquè ara mateix ets, sou els penedits, els deslegitimitzadors més grans de l’ús de la violència»

Parlant després Sistiaga amb Buenafuente, ens va donar les claus d’aquesta frase: «Etxezarreta ara és una persona totalment ètica. Ara. Ha entès la maldat dels seus actes del principi. Quan surti de la presó, no tindrà una rebuda d’aquelles de què parla Otegui, un ongi etorri, iSistiagava fer llavors un retrat dels penedits que mereix emmarcar-se: «És gent que s’ha adonat que la violència va servir per provocar 800 morts, però per a res més. Els van fer creure que eren gudaris.

Notícies relacionades

Preguntat per les paraules del ministre Marlaska comparant els anys d’ETA amb la violència a Catalunya, Sistiaga, que és basc, d’Irun, va contestar: «No va estar gaire afortunat, però qualsevol que tingui més o menys els meus anys i sigui d’Euskadi pot veure moltes similituds entre el que està passant al carrer amb el que va passar amb la kale borrokaÉs una advertència que mereix reflexionar-se.

CIUTADANS, EN UNA SOLA FRASE.– L’ha dit aEl intermedioel que va ser alt directiu del partit,Tony Roldán: «El problema de Ciutadans és que no es pot ser, alhora, Macron i Le Pen».  ¡Ah! És demolidora, però toca a la diana.