CERTAMEN BIANUAL

'Let the Peoples Sing' aterra per primera vegada a Barcelona

El concurs europeu de cors 'amateurs' serà retransmès per TV-3 i Catalunya Música

El Palau de la Música Catalana acollirà les gales, que se celebraran els dies 12 i 13

zentauroepp50334456 televisi n foto del concurs let the peoples sing191010173506

zentauroepp50334456 televisi n foto del concurs let the peoples sing191010173506

3
Es llegeix en minuts
Eugènia Marfa

Barcelona acollirà aquest cap de setmana Let the Peoples Sing, el concurs bianual de cors ‘amateurs’ de la Unió Europea de Radiodifusió (UER), que es farà per primera vegada a Espanya. El certamen, organitzat pel Palau de la Música Catalana i l’emissora Catalunya Música, se celebrarà els dies 12 i 13 d’octubre al Palau. TV-3 i Catalunya Música seran els encarregats de retransmetre’l.

El concurs europeu comptarà amb la participació de més de 300 cantants de nou cors diferents, entre els quals destaca el Cor de Noies de l’Orfeó Català, dirigit per Buia Reixach, que opta al premi absolut del certamen, la Silver Rose BowlA la presentació, que va tenir lloc al Palau de la Música, Mariona Carulla, presidenta de la Fundació Orfeó Català - Palau de la Música, va expressar l’honor que suposa acollir a Barcelona un gran esdeveniment internacional i que el Cor de Noies de l’Orfeó Català sigui el que representi tot un país.  

Barcelona com a seu

Rita Marzoa, consellera del Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, va revelar que la candidatura de Barcelona es va començar a gestar a l’edició del 2017, celebrada a Hèlsinki. «Alguns companys de Catalunya Música vam pensar que també podríem organitzar un concurs d’aquestes característiques. Catalunya Música està capacitada per poder lluir a tot el món el que som capaços de fer en aquest país». Dos anys després, la final ha arribat a la ciutat com «una gran oportunitat per internacionalitzar la nostra cultura, el nostre patrimoni musical i cultural», va recalcar Marzoa.

Per la seva banda, Àlex Robles, director de Let the Peoples Sing, va afirmar que, quan el Cor Infantil Amics de la Unió va guanyar a Luxemburg, va ser conscient que «en el territori de la música coral, Catalunya té un gran pes i potencial». I Virginie Robineau, ‘project mànager’ de Let the Peoples Sing, va exposar els motius per escollir Barcelona: «Els antecedents musicals i històrics de Catalunya i de la ciutat són tan sorprenents que també és una gran oportunitat per a nosaltres, i el lloc, un tresor arquitectònic creat per escoltar veus de cor».

Format multimèdia

Així mateix, Joan Oller, director del Palau de la Música Catalana, va dir que l’important és «el caràcter festiu, disfrutar de la música», i que espera que aquest cap de setmana el Palau es converteixi en «la casa dels cants». Àlex Robles va destacar, en la mateixa línia, que l’important és participar, i que l’esperit d’aquest certamen implica el que té de bo el cant coral, «la participació del cant en conjunt».

Robles va explicar que el concurs va néixer el 1961, quan la BBC el va concebre com una competició britànica, amb un estil molt radiofònic. Anys després, amb l’entrada de l’UER  i l’edició de Hèlsinki, es va convertir en un format multimèdia. «Això ha comportat que el certamen tingui una força i vitalitat que nosaltres ara volem explotar», va afirmar el director de Let the Peoples Sing.

20 milions d’audiència

TV-3 i Catalunya Música retransmetran les dues gales del concurs a través dels senyals internacionals de la televisió, la ràdio i els mitjans digitals de la CCMA. Vicent Sanchis, director de TV-3, va explicar que TVC compta amb «un gran equip per a la doble emissió del programa, amb un senyal internacional presentat per Raquel Sans i Sara Loscos en anglès, i Xavier Chavarria, en català».

Saül Gordillo, director de Catalunya Ràdio, va destacar que «Catalunya Música és l’instrument més potent per a la internacionalització de la nostra cultura, talent i llengua a tot el món, així com per retransmetre al nostre país els concerts de primer nivell internacional».

Per la seva banda, Pilar Cugat, coordinadora de Catalunya Música, va detallar la repercussió que tindrà l’emissió del concurs a la ràdio i la televisió: «És una gran oportunitat per anar més enllà de les nostres fronteres, amb una audiència estimada d’entre 10 i 11 milions d’oients. Si hi sumem el doble d’espectadors de l’‘streaming’ i de la retransmissió per televisió, pot arribar a ser espectacular».

Caràcter festiu

Notícies relacionades

Marc Mateu, director de la transmissió televisiva, va anunciar que In Crescendo, el grup vocal guanyador de la segona edició del programa de TV-3 ‘Oh happy day’, serà qui obri la gala de diumenge amb un ‘Barcelona medley’ per mostrar el caràcter festiu i mediterrani, i deixar clar a l’audiència «el que som a Barcelona i Catalunya».

Qualsevol gran esdeveniment té un himne que el representa i, en aquest cas, l’encarregat de compondre’l ha sigut el músic català Marc Timón, que ha definit la simfonia com «un cant a la vida i a l’alegria de viure». La peça, amb un inici molt potent i èpic, serà presentada, per primera vegada, diumenge 13, al Palau de la Música Catalana.