ESTRENA AVUI, A TV-3

Ricard Ustrell: «Al meu pis de TV-3 no hi entraran polítics»

El periodista, que va presentar programes com 'FAQS' i 'El suplement de Catalunya Ràdio', es posa al capdavant d'un magazín social i polític a la franja del migdia de la cadena

ialvarez49800714 teletodo ricard ustrell programa tv3 planta baixa foto paco 190915164126

ialvarez49800714 teletodo ricard ustrell programa tv3 planta baixa foto paco 190915164126 / Paco Amate PIG-STUDIO

3
Es llegeix en minuts
Inés Álvarez
Inés Álvarez

Periodista

Especialista en programes de televisió i sèries

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Des que va començar a la ràdio amb 13 anys, Ricard Ustrell (Sabadell, 1990) no ha parat d’encadenar projectes (’FAQS’, ‘El suplement’ de Catalunya Ràdio...). Ara s’acaba de traslladar al seu pis nou de TV-3, un loft amb una porta que creuarà tothom que tingui alguna cosa per dir (públic inclòs, però no polítics) i les finestres del qual estaran obertes al món. Dilluns, 16, estrena ‘Planta baixa’ (11.55 h), però no deixarà de banda la seva criatura, ‘Quatre gats’, que tornarà el 2020. 

Té un pis maco a TV-3.

Ha quedat molt bonic, sí, pero una mica ‘pijo’, i jo no sé si em podria permetre un pis així. Ni molts de la meva generació. Però intentarem compensar que els temes siguin socials i tinguin una incidència global en la societat catalana. Amb la qual cosa parlarem  de vivenda, dels joves que acaben la carrera, si és que la poden pagar...

¿Més social que polític?

M’agradaria, tot i que aquest any la política marcarà moltes coses. El que intento explicar i comparteixo amb Carles Francino –que serà al programa els dilluns, i a mi em fa molta il·lusió que torni a TV-3–, és que el periodisme no ha de ser un emissor del que un polític li diu a la gent, sinó que hem de posar el micròfon a la gent i això traslladar-ho als polítics i exigir-ho. Jo no he vingut a ser l’amic de ningú. Al meu pis no hi entrarà cap polític. Els entrevistarem des de fora. 

¿Tampoc tertulians?

És la manera de desmarcar-nos una mica i ser una mica diferents. Tot i que també és veritat que la tertúlia és un gènere que s’ha de revisar, perquè ara s’ha convertit en una representació política de moltes coses i fa pensar poc. Jo prefereixo figures referencials, individuals, que muntar una tertúlia. TV-3 ens ha encarregat fer coses noves, i aquesta en serà una.

¿Què més el diferenciarà?

D’entrada l’espai, que és com un pis.  I, després, l’estil que volem donar-li. És un programa molt d’autor, una mirada molt pròpia. Parlarem d’actualitat, però ho farem a la nostra manera. I el que intentem transmetre és que tot el que passa  és molt important, però no s’acaba el món i hem de somriure. I si intentem recuperar el somriure i connectem amb la vida, haurem guanyat.

¿Ve a fer-li competència a ‘Al rojo vivo’?

No li trobo similituds. Sí que és cert que va d’actualitat política i social. Però l’òptica d’‘Al rojo vivo’ és molt espanyola, i nosaltres intentarem no tenir només una òptica catalana, sinó també espanyola i del món. Obrir les finestres vol dir això. Però també hi ha les reines dels matins, com Susanna Griso i Ana Rosa Quintana. Per a mi competir amb aquests tres monstres televisius és un repte i segur que serà un aprenentatge.

¿Practicarà un periodisme compromès?

Sí, i  el defensarem fins al final. Els últims anys, en aquest país s’ha fet un periodisme de partit i de Govern. I a mi aquí no em trobaran. I és el que se m’ha encarregat des de TV-3: que faci un periodisme lliure, obert i amb finestres. I per això hi ha figures com Carles Francino (que em fa molta il·lusió que torni a TV-3), Toni Clapés, Antoni Bassas, Marina Garcés... gent que entén que el periodisme és això, una finestra oberta.

¿Es nodrirà de gent jove?

Jo parlo de generació nova més que jove. Gent que ve de molts mitjans (la SER, la COPE, RAC 1, el diari ‘Ara’...), però que no han fet televisió i per això són nous. És una altra generació a la televisió. I el repte és maco. Perquè hem de renovar.

¿Continuarà amb el ‘Quatre Gats’?

Sí. I la idea és que a partir del primer trimestre del 2020 puguem començar a emetre els capítols que ja estem preparant simultàniament amb el ‘Planta baixa’. 

I...

¿Com ho faig? Tinc una doble vida (riu). He estat tot l’estiu preparant el ‘Quatre gats’. I tinc un equip fantàstic de persones que podran assumir la meva feina en el cas que hagi de faltar.

Notícies relacionades

¿Llavors delegarà, al contrari del que insinua la seva mare?

Delegaré si la logística actual ho permet. En aquest cas, tal com està establert, la idea és que els divendres jo pugui quedar alliberat del ‘Planta baixa’ i el presentarà Xavier Rossinyol, el codirector del programa.