TU I JO SOM TRES

La deixa, 5 anys a l'escafandre de TV-3

tu y yo somos tres por ferran monegal / periodico

1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

No havíem parlat encara del nou i vibrant ofici religiós que va tenir lloc dissabte a El Palmar de Troya FAQS (TV-3). Resulta que els escolans del temple es van adonar que es compleixen aquests dies cinc anys exactes, un lustre, de la famosíssima «deixa» de l’avi FlorenciFlorenci, oculta durant dècades en un proper paradís i revelada per sorpresa pel seu fill Jordi Pujol i Soley el 25 de juliol del 2014. ¡Ah! Estem d’acord: l’efemèride mereixia un recordatori, un sermó que tranquil·litzi.

Notícies relacionades

A tal efecte van convocar l’hagiògraf oficial del’expresident Pujol, i amanuense de les seves memòries, Manuel Cuyàs, que, amb ajuda de la virtuosa presentadora Cristina Puig, van protagonitzar l’homilia. L’exercici que van practicar va ser enginyós. Utilitzant com a sistema el principi de l’escafandre estanc, inventat el 1775 per l’abat francès Jean-Baptiste de la Chapelle, perfeccionat el 1943 per l’oceanògraf i submarinista Jacques Cousteau, i adaptat a l’astronàutica el 1969 per a l’arribada de l’home a la Lluna; utilitzant el principi de l’escafandre, els deia, van intentar encapsular l’espinós i arborescent assumpte de la deixa com si fos una bombolla aïllada, autònoma, solitària i d’estanquitat absoluta. Cap relació amb la tremenda realitat de la Pujol’s family que després hem conegut. Va ser molt emocionant l’explicació que ens va fer l’hagiògraf sobre l’humanitari sentit d’aquesta deixa, la funció de la qual era garantir l’aliment i la supervivència de la família per si de cas haguessin d’exiliar-se davant de la bàrbara situació espanyola, «com per exemple el cop del 23-F, que es va produir poc després». ¡Ah! Atès que el cop de Tejero va ser el 81 i l’aviFlorenci va morir el 80, la capacitat anticipativa té un mèrit indiscutible.

I així estaven quan va entrar de sobte el filòleg i escriptor Jordi AmatJordi Amati va advertir: «L’objectiu de la deixa era embolicar la troca. Desviar l’atenció [...] La deixa no és rellevant. El rellevant per a Catalunya, i que va significar la mort de Convergència. ¡Ah! L’escafandre estanc es va esquerdar llavors una miqueta. Però no s’espantin. Els recursos del temple són infinits. Manegen un tipus de pega colossal. Sellen qualsevol esquerda millor que el Super Glue.