DIVIDEND DIGITAL

Comença la resintonització dels canals de tele

El pla estatal per ressituar les cadenes i deixar freqüències per al desenvolupament del 5G, finalitzarà el juny del 2020

zentauroepp9428314 television antennas are seen on the roofs of buildings in al190719115246

zentauroepp9428314 television antennas are seen on the roofs of buildings in al190719115246 / MARCELO DEL POZO

1
Es llegeix en minuts
Manuel de Luna

Tal com estava previst, la setmana que ve comença a Espanya el denominat segon dividend digital. És a dir, ressituar els canals de televisió en altres freqüències d’emissió, ja que les que tenen ara seran ocupades pel5G, la nova tecnologia de telefonia mòbil.

Aquest pla, que es completarà el juny del 2020, es farà de forma gradual i pel sistema de 'simulcast'. Això significa que, durant un temps, s’emetran els canals de televisió afectats per dues freqüències simultàniament: l’actual (que hauran d’abandonar en un any) i la definitiva. Això permetrà als usuaris una resintonització dels canals sense presses, i amb la possibilitat de solucionar amb temps els problemes tècnics que poguessin aparèixer, així com el reajustament de les antenes col·lectives.antenes col·lectives.

Així, les enceses de noves freqüències de Televisió Digital Terrestre (TDT) començaran a partir de dimecres, 24 de juliol, a Mallorca, Eivissa, Formentera i Càceres. És el pas previ a l’alliberament de la banda de 700 Mhz, que se subhastarà entre gener i febrer per al desplegament del 5G.

Notícies relacionades

Uns 21 milions de persones estaran afectades pel canvi de freqüència de la TDT, que actualment emet per la banda de 700 Mgz, a fi que quedi lliure el 30 de juny de 2020 per a la prestació de serveis associats al 5G, tal com ha anunciat aquest divendres, 19 de juliol, el director general de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació, Roberto Sánchez.

Aquest és el segon dividend digital. És a dir, ja hi va haver un primer pla de reubicació dels canals de televisió de la TDT, que va culminar fa poc més de quatre anys: el 31 de març del 2015. En aquella ocasió, les teles van haver de canviar de freqüències per deixar espai a la tecnologia que llavors entrava amb força: el 4G.