ESTRENA DIMECRES, 9

Queco Novell dissecciona els catalans amb humor a 'Trenquin tòpics'

L'actor i periodista intentarà confirmar o desmuntar idees estereotipades com la gasiveria, el pessimisme, la laboriositat i la sosez

L'espai, que explicarà amb l'antropòleg Adrià Pujol com a expert, dedicarà un capítol al procés per reunir molts d'aquests tòpics

ialvarez46472330 television  programa trenquin t pics con  queco  novell190108181159

ialvarez46472330 television programa trenquin t pics con queco novell190108181159

2
Es llegeix en minuts
Inés Álvarez
Inés Álvarez

Periodista

Especialista en programes de televisió i sèries

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Dels catalans es diu que són gasius, seriosos, fats, pessimistes i molt treballadors. Per fer una radiografia i, de passada, una necessària autocrítica, alhora que desmuntar les idees estereotipades que els persegueixen, TV-3 estrena dimecres, 9 (22.30) Trenquin tòpics, un espai setmanal presentat pel polonès (polonès de Polònia)  Queco Novell. “L’objectiu del programa és fer riure. Riure’ns de les nostres manies i contradiccions”, va explicar Pol Izquierdo, el director, aquest dimarts, en la presentació celebrada a TV-3.

Basat en una idea de Izquierdo i Xavi Garcia (el realitzador), el programa s’estructura a 10 capítols dedicats als tòpics més comuns: gasius, pactistes, avorrits o fats, posseïdors de seny i rauxa, rondinaires, treballadors i escatològics. També es buscarà els que abunden en poblacions frontereres del territori i la seva devoció pels símbols. El programa que falta és un dedicat al procés, perquè s’hi reuneixen alguns, i perquè, segons va assenyalar el seu director: “Decir vivim en un procés s’ha convertit en un tòpic”.

Mala llet

Els seus creadors tenien la idea, però el problema era “com convertir el concepte en una seqüència televisiva”, va reconèixer Izquierdo. I per això van pensar en Queco Novell, conegut per les seves imitacions a Polònia i PolòniaCrackòvia. “Fa tota la vida que actua amb màscares, i aquí, amb la seva cara al descobert, s’està jugant molt més”, va admetre Izquierdo. I va afegir l’actor:  “No volia ser el català que es mira el melic, perquè, si no, no hauria acceptat”. “Serà un espai divulgatiu, però també tindrà mala llet. Jo no soc autocomplaent”, va assegurar.

Queco Novell, amb el seu ‘alter ego’, la seva consciència, a ‘Trenquin tòpics’. / TVC

Per posar-los sobre la taula, Novell hauria de debatre en veu alta els conceptes. “Però no volíem a recórrer a la veu en off”, va dir, amb el que es va pensar que donés vida al seu un alter ego marxós: la seva consciènciaalter ego. “Hi ha diàlegs teatrals. I això és enriquidor, perquè es barreja tele i teatre”, afegeix Izquierdo. 

L’actor intentarà confirmar o desmuntar els tòpics de moltes formes: assistint a un assaig de la Fura dels Baus i fent pujar catalans a un Ferrari per conèixer la seva relació amb l’ostentació, entre d’altres. John Carlin, Jair Domínguez, Llucia Ramis, Roger Mas, Laia Sanz, els PAWN GAN, Valero Sanmartí, Joan Pera, Sílvia Soler i Enrique Tomás l’ajudaran a fer aquesta radiografia. 

Un expert i un epíleg

Notícies relacionades

Així mateix, Trenquin tòpics comptarà amb un expert, l’antropòleg Adrià Pujol, perquè detalli els fonaments científics. “Jo soc aquest català que ho sap tot. Per tant, donaré resposta a les preguntes seriosament. Tot i que alguna vegada me les inventaré”, adverteix.  També amb el periodista i humorista Pepe Colubi, que tancarà cada capítol amb la seva particular visió del tòpic i els catalans.

En principi són 10 capítols gravats, tot i que no es descarta cap altra temporada amb més tòpics. “Ens hem deixat el victimisme, per exemple”, apunta Izquierdo.  “També hi ha molt catalans que no ho són. Persones que tenen els seus tòpics que viuen aquí. Es podria fer un programa amb això. Però primer veurem com funciona aquesta”, va dir, Sanchis, director de TV-3, amb seny.