DEPREDADORS EN LA CIÈNCIA

Acusat d'assetjament sexual el científic estrella de National Geographic

La prestigiosa cadena suspèn 'Star Talk' per les acusacions de diverses dones contra el científic que presenta el programa

Neil deGrasse Tyson és una celebritat que ha presentat programes com 'Cosmos' i ha aparegut a 'The big bang theory'

zentauroepp46419872 file   in this jan  28  2018  file photo  neil degrasse tyso190104113522

zentauroepp46419872 file in this jan 28 2018 file photo neil degrasse tyso190104113522 / Matt Sayles

2
Es llegeix en minuts

El degoteig de casos d’assetjament sexual  en mitjans de comunicació continua sent continu, i ara també ha esquitxat la prestigiosa National Geographic i, de retruc, el món de la ciència: el canal Nat Geo ha suspès per temps indefinit el programa 'Star talk' degut a acusacions de conducta sexual inapropiada contra el seu presentador, el prestigiós i cèlebre científic i divulgador Neil deGrasse Tyson.

Nascut a Nova York el 1958, DeGrasse Tyson és director del Planetari Hayden al Centre Rose per a la Terra i l’Espai, i investigador associat al Departament d’Astrofísica del Museu Americà d’Història Natural. Està considerat als EUA com una celebritat científica, que ha aconseguit una gran popularitat als mitjans de comunicació gràcies a les seves aparicions en prestigiosos programes divulgatius, com ara 'Cosmos: a spacetime odyssey', seqüela del programa que va dirigir i va presentar Carl Sagan. De fet, el mes de gener passat Fox i National Geographic van anunciar la segona temporada de 'Cosmos’, que es titularà 'Cosmos: possible worlds', l’estrena de la qual està prevista per a aquest any.

Neil deGrasse Tyson, al programna 'Cosmos: a spacetime odyssey'. / (FOX)

També ha aparegut a 'The big bang theory'. En la coneguda sèrie va fer un cameo a l’episodi de la quarta temporada 'The apology insufficiency'. A l’escena, DeGrasse apareix parlant amb Raj al passadís de Caltech quan arriba Sheldon, que l’acusa d’haver tret a Plutó la categoria de planeta. Més tard, Sheldon el fa callar a la cafeteria. I el 2018, en l’estrena de la temporada 12, va tornar a aparèixer: Koothrappali l’insulta i tots dos comencen una guerra a Twitter.

Segons va informar dijous, 3 de gener, la revista especialitza 'Variety', la interrupció del programa ‘Star talk’ es mantindrà mentre Fox Networks Group, propietari del canal, investiga les acusacions.

"A fi de permetre que la investigació es desenvolupi sense impediments, hem decidit suspendre l’emissió de nous episodis de ‘Star talk’ fins que s’hagi acabat", va dir un representant de Nat Geo a la publicació. Aquest portaveu va assegurar que esperen que això passi en les pròximes setmanes, quan prendran una "decisió final".

‘Star talk’ va estrenar el novembre passat la seva cinquena temporada i ja havia presentat tres dels 20 episodis previstos quan es van fer públiques noves denúncies contra Tyson, que havia sigut acusat per Tchiya Amet d’haver-la violat quan tots dos eren estudiants universitaris en la dècada dels 80.

El 30 de novembre passat es va saber que les cadenes Fox i National Geographic estaven investigant Tyson, de 60 anys, després que transcendissin les acusacions en contra seu per presumptes episodis d’assetjament sexual.

"Ens prenem molt seriosament aquesta qüestió i estem revisant aquestes informacions", van indicar Fox i National Geographic sobre el també presentador del programa 'Cosmos’, segons el mitjà especialitzat 'The Hollywood Reporter'.

Notícies relacionades

El portal web sobre informació religiosa Patheos va publicar llavors un article en què dues dones van acusar l’astrofísic de comportaments abusius i fora de lloc.

Katelyn N. Allers, professora associada de Física i Astronomia de la Universitat de Bucknell, i Ashley Watson, que va ser assistenta de Tyson, van acusar el presentador de tocaments no consentits o de fer-los insinuacions sexuals explícites, entre altres coses.