SÈRIE DE NETFLIX

Paco León: «Volem visibilitzar i dignificar les dones trans»

L'actor encarna una transgènere a la sèrie 'La casa de las flores', comèdia d'humor negre que actualitza la tradicional telenovel·la mexicana

la-casa-de-las-flores-12-editado

la-casa-de-las-flores-12-editado

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El prolífic actor i director Paco León (d’‘Aída’ a la recent ‘La peste’, passant per ‘Carmina o rebenta') encarna a una dona trans, María José, a ‘La casa de las flores’,una sèrie d’humor negre que Netflix estrena aquest divendres, 10 d’agost, i en la qual una adinerada matriarca intenta mantenir la imatge de perfecció familiar després que l’amant del seu marit faci públics els draps bruts de la seva família.

-¿Com ha viscut l’experiència de treballar a Mèxic?

-Ha sigut molt emocionant. Sempre havia tingut moltes ganes de treballar a Llatinoamèrica, des que vaig conèixer Manolo Caro als Premis Fénix, a Mèxic. Ha sigut fascinant, tot i que també díficil, perquè m’havia de barrejar amb un equip que no coneixia, amb un accent diferent al meu. Però em vaig sentir ben acollit. Van ser molt amorosos. Quan vaig veure de qui estava envoltat, em vaig adonar que estava en molt bones mans i que hi havia un ‘un gran nivell’.

-¿Com ha afrontat el repte d’encarnar María José, un personatge tan allunyat de la comèdia

?-Ja tenia treball fet pel que fa al físic, gràcies a la meva interpretació en la sèrie de televisió ‘Homo zàping’, tot i que, en aquell cas, el personatge era una paròdia d’una dona, que era més jove, i a ‘La casa de las flores’ no és ni una cosa ni l’altra. María José no és una joveneta, sinó una senyora. He hagut de barrejar el meu jo dona amb Paco per ser més natural i adaptar les maneres i els complements al nou personatge. Cecilia Suárez, que és la millor actriu de Mèxic, m’ha ajudat molt a habituar-me.

-¿Què opina del col·lectiu LGTBI, després d’haver-se reunit amb organitzacions que li donen suport i haver donat vida a María José en la ficció?

-La lluita pels drets de les persones trans, en concret, i del col·lectiu LGTBI, en general, és un camí que hem de recórrer. Tots els creadors i els intèrprets hem de ser conscients amb el que comptem i com ho fem, perquè això arriba a la gent i pot ensenyar-los a obrir els ulls i fer-los reflexionar. Estem reeducant i redefinint el llenguatge. Amb el personatge de María José, volem visibilitzar i dignificar les dones ‘trans’ i desmuntar els estereotips construïts sobre elles.

-¿Què ha pogut aportar a ‘La casa de las flores’, a l’haver sigut director en altres sèries

?-Com que soc actor abans que director, estic acostumat a fer l’exercici d’adaptar-me i conscienciar-me que estic al paper d’intèrpret. Haver treballat com a director també em dona una experiència per aportar coses a la sèrie, però sempre des de la proposta i no des del “jo no ho faria així”.

Paco León: “Netflix és l’única plataforma de televisió que fa productes globals que triomfen amb grans audiències”

-¿Si haguessis de definir la sèrie amb una sola paraula, quin seria?

-Voluptuosa.

-¿Què és l’últim que has vist a Netflix?

-‘Paquita Salas’, perquè tots els actors són companys. En soc superfan i la segona temporada és una meravella.

Notícies relacionades

-¿I quina és la diferència de treballar per a Netflix?-

La comunicació és l’arma més poderosa que té, a més de la difusió. És l’única plataforma de televisió que és a tot el món i que fa productes globals que triomfen amb grans audiències. Donen a conèixer els seus continguts amb gust i sense enganyar i mostren el millor d’ells. És un luxe, perquè en altres llocs, de vegades, es fan coses precioses i la gent no s’assabenta, però aquí sí. Aquí te n’assabentes.