INICI D'EMISSIONS

La nova tele pública valenciana, 'À punt'

L'informatiu de migdia d'aquest diumenge serà la primera emissió de la substituta de Canal 9

Entre els protagonistes d'aquest debut està l'inesperat ministre de Cultura Màxim Huerta

zentauroepp43639269 valencia 6 6 2018  televisi n  a punt  la nueva televisi n p180608132450

zentauroepp43639269 valencia 6 6 2018 televisi n a punt la nueva televisi n p180608132450 / Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

Quatre anys, sis mesos i deu dies després de l’abrupte tancament de l’antiga Canal 9, aquest diumenge, 10 de juny, engega oficialment À Punt, la nova televisió pública valenciana, que arriba després de sis setmanes de proves i amb una majoria de rostres femenins a la pantalla.

La ‘fosa en negre’ decretada pel govern del popular Alberto Fabra el 29 de novembre del 2013‘fosa en negre’Alberto Fabra29 de novembre del 2013, després de posar en marxa un ERO d’extinció per evitar haver d’assumir la sentència que declarava nul el primer expedient de regulació d’ocupació, va donar pas a un període de més de tres anys sense mitjans públics, que aquest diumenge acabarà de revertir-se.

A les 7.30 del matí es posarà en marxa un compte enrere que culminarà a les 14.30, l’hora en què començarà el primer informatiu d’aquesta nova era.

Aquest primer dia d’emissió, la tarda serà excepcionalment per a ‘À Punt Directe’ el magazín que Carolina Ferre, presentarà entre setmana també en aquesta franja. A l’estrena també debutaran tres programes, ‘Assumptes Interns’ en to d’humor i amb una actualitat inesperada perquè entre els seus convidats hi ha Màxim Huerta, nou ministre de Cultura, que va gravar la seva participació mesos abans del seu recent nomenament.

Després de la segona edició de l’informatiu, arribaran ‘Punt Docs’,un programa de documentals que s’estrenarà amb un sobre la posada en marxa de la televisió; ‘Trau la llengua’,que ja va triomfar a RTVV recollint les diferents parles del territori amb Eugeni Alemany‘Cuineres i Cuiners’, amb el Michelin Ricard Camarena al capdavant i amb Quique Dacosta de protagonista; i finalment el documental ‘Five days to dance’.

Dels tres presentadors del primer informatiu, dos ja eren a l’extinta RTVV, una mostra de com s’ha confeccionat aquesta plantilla provisional, que ha aixecat no poques crítiques per limitar l’entrada de noves generacions. La idea és convocar oposicions en un període curt de temps.

De moment, la nova corporació valenciana, que fa mesos que va posar ja en marxa el seu web i també la ràdio, compta amb prop de 300 treballadors dels 465 que pot arribar a tenir. La majoria dels periodistes treballa en una redacció unificada al centre de producció de Burjassot, la mateixa seu de Canal 9, encara que, a més de les delegacions d’Alacant i Castelló, també hi haurà equips a Madrid i a Barcelona.

Al capdavant de tot hi ha la periodista valenciana Empar Marco, corresponsal a la Comunitat de Empar MarcoTelevisió de Catalunya durant molts anys, i fins que va ser elegida com a directora general en un procés obert de contractació. La reciprocitat amb l’autonòmica catalana, perquè puguin veure’s a tots dos territoris més enllà de plataformes de pagament, encara no té data malgrat estar aprovada fa anys.

Marco compta amb un pressupost de 55 milions, que aspira a ampliar a 70 milions, i que han de servir per pagar massa salarial, per renovar una tecnologia que s’havia quedat totalment obsoleta i per comprar programes.

Notícies relacionades

I és que À Punt neix amb bona part de la seva producció externalitzada. De moment, només els informatius es realitzen a la casa. Els programes, també els magazíns, són tots de productores, una cosa que, d’altra banda, ha revitalitzat el malparat sector audiovisual valencià.

La falta de drets farà que les retransmissions esportives se centrin en la ‘pilota’ i no s’emetran corrides de toros, encara que sí festes que no suposin el maltractament d’animals.