05 juny 2020

Anar al contingut

A LA SEXTA

Évole entrevista l'assassí de Santiago Brouard

El periodista intentarà reconstruir a 'Salvados' la història del Grup Antiterrorista d'Alliberament (GAL), a què pertanyia la persona que va prémer el gallet aquell dia de 1984

Évole entrevista l'assassí de Santiago Brouard

  

Salvados s’interna de nou a les clavegueres de l’Estat per reconstruir un tràgic capítol de la història recent d’Espanya: l’assassinat el 1984 per part del GAL de Santiago Brouard, dirigent d’Herri Batasuna. I per conèixer com funcionaven aquells grups parapolicials que van operar entre 1983 i 1987 i que s’anomenaven Grups Antiterroristes d’Alliberament (GAL) –«però era terrorisme d’Estat» contra ETA, matisa Jordi Évole–, el periodista entrevista un dels seus assassins confessos, Rafael López Ocaña.

López Ocaña va passar 12 anys a la presó per aquest crim. En l’entrevista admet els fets i explica amb detall tot el procés que el va portar a acabar amb la vida del dirigent abertzale: com el van reclutar, qui li va encarregar cometre el crim, com van preparar i van executar l’atemptat i qui finançava l’operació. També narra com va entrar amb un altre sicari a la consulta pediàtrica de Brouard i li van disparar. «No sabia qui era, però en les guerres això és així; en la guerra la gent no sap a qui mata», justifica.

L’expistoler també recorda que en aquella època «hi havia un atemptat d’ETA gairebé cada dia», i que quan va aparèixer el GAL «molta gent ho celebrava i creia que s’havia de fer alguna cosa». Segons la seva versió, l’encàrrec d’atemptar contra Brouard va venir del comandant de la Guàrdia Civil Rafael Masa, i assegura que sabia que Julián Sancristóbal, llavors director general de Seguretat, «era qui gestionava els diners que procedien dels fons reservats», i està convençut que «el màxim responsable de la mort de Brouard és el Govern que manava en aquell moment».

Així mateix, malgrat assegurar que llavors es va sentir orgullós de pertànyer al GAL, en l’entrevista lamenta haver comès aquell assassinat. Quan Évole li diu que quan Brouard va ser assassinat tenia 65 anys, els mateixos que ell té ara, confessa: «Sento fàstic. El que em queda de vida sempre portaré aquesta càrrega. Aquesta càrrega no me la traurà ningú». I afegeix: «No hi ha res a la vida que lamenti més que això. Però ho has d’assumir». 

GONZÁLEZ I VERA Per conèixer més versions del fenomen del GAL, en el programa Évole també parla de l’assassinat de Brouard amb el llavors president del Govern, Felipe González , i amb l’exsecretari general de Seguretat, Rafael Vera, que el 1998 va ser condemnat pel segrest de Segundo Marey i per malversació de cabals públics per al finançament del GAL.