El localitzador de Borbons

Tu i jo som tres. Per Ferran Monegal. Els Borbons, la falç i el martell. / periodico

1
Es llegeix en minuts
FERRAN MONEGAL

He d'advertir que no he vist la pel·lícula que ha donat com a conseqüència televisiva la sèrie Cuerpo de élite (Antena 3 TV). De manera que he assistit a l'estrena del primer capítol sense prejudicis previs.

Notícies relacionades

D'entrada fa la sensació d'astracanada supèrflua. Un divertiment sense més pretensió que el disbarat escènic, trufat de reminiscències del Superagent 86, amb una mica dels agents de la TIA Mortadel·lo i Filemó i fins i tot un aire, un to, vague, a La hora chanante i Muchachada nui. Però a mesura que avança la història de seguida s'adverteix que el guió, i les situacions, desborden un saborós sarcasme. I de gran actualitat, cosa que és d'agrair. La formació d'un grup de guàrdies, perfectes cataplasmes d'elit (rialles), que vigilen Espanya, i les autonomies, és un cop satíric molt bo. Que a més tinguin un artefacte que es diu Localitzador de Borbons amb elqual poden rastrejar per tot el món els membres de la Règia family, és encara millor. Precisament el primer capítol se centra en el rescat d'un cosí del Rei (¿Froilà?) que resulta que l'han raptat i el tenen pres en una imaginària república totalitària centreeuropea. El més tremendo és que descobreixen que no està segrestat ni res: que està de farra en aquell país, i els deixa a tots bocabadats. Home, el localitzador de Borbons és un encert. Espero que en pròxims capítols l'ampliïn. Ara mateix hi ha recerques en el terreny polític que tenen caràcter d'urgència.

'CORRUPCIÓN TRIUNFO'.- En vista de l'èxit d'O.T., a El intermedio acaben d'inaugurar el seu propi concurs: Corrupción triunfo. Els primers que hi competiran són: Francisco Camps per la seva fèrtil trajectòria en les obres del circuit valencià de la fórmula 1; Luis Bárcenas, que en la primera gala versionarà la famosa cançó de Julio Iglesias Soy un truhán soy un cabrónRicardo Costa, el triunfito més rialler de l'Acadèmia, i finalment Ignacio González acabat d'arribar d'una gira llatinoamericana carregat de diners. Home, la idea és molt enginyosa. Però s'han quedat curts. Hi falten molts triunfitos de la corrupció en aquest concurs. ¡Ah! Han de ser generosos i ampliar la quota d'admissió. Aquell cafè per a tothom, que Suárez es va inventar fa 40 anys, ha progressat. Avui s'ha transformat en una gloriosa corrupció torrefacta a granel.