El 'factor Ana Rosa'

Tu i jo som tres. Per Ferran Monegal. AR i FAQS

1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

De la breu visita que Laura Rosel ('Preguntes freqüents', TV-3) li ha fet a Ana Rosa Quintana al seu plató de Tele 5, dues preguntes han sigut lluminoses per entendre la molèstia de viatjar a Madrid per una trobada tan fugaç. Crec que resumeixen l'essència del que es pretenia. Va entrar llançant la primera amb conya sorneguera:  «¿Ets la dona que ha acabat amb el procés?». I després una altra amb una dosi de sarcasme evident: «¿T'han trucat de la Moncloa per felicitar-te?». Finalment, al marxar, la Laura va rematar lliscant una advertència: «Me'n vaig. Espero que les teves càmeres no hagin agafat res del meu mòbil», un comiat perfecte per afermar la idea que el que han fet Ana Rosa i els seus reporters a Lovaina no és periodisme, sinó espionatge antiprocés.

Aquest enfocament s'inscriu en la línia de l'equetx que també li van dedicar a Ana Rosa a 'Polònia' dijous, on es burlaven de les seves ¡exclusives!, li feien la paròdia i la imitaven traient-la dient «¡El procés està mort i jo he salvat Espanya, t'està bé Soraya!».

¡Ah! És curiosa la manera en què han metabolitzat a TV-3 els missatges que va enviar Puigdemont al mòbil de Comín. PuigdemontComínEn lloc d'analitzar-los, els ha sobrevingut una irritació –després reconvertida en mordacitat sorneguera– contra els missatgers que els han descobert. Sembla el món al revés. No sé si han advertit que potser fins i tot van amb el pas canviat respecte dels mateixos protagonistes, Comín i Puigdemont.

Notícies relacionades

Ho dic perquè són molts els que ja han començat a sospitar que Comín no va ser sorprès ingènuament, sinó que estava posant perquè les càmeres recollissin bé els missatges que anava rebent. A l'Informe semanal (TVE-1) de dissabte, per posar un exemple, el catedràtic de Dret Constitucional de la UAB Francesc de Carreras va opinar que hi havia un gran interès que els missatges es gravessin i es difonguessin: «Estaven escrits per provocar una adhesió del món independentista a Puigdemont».

¡Ahh! Els polítics es mouen amb una lògica tremenda. Dissenyen estratègies molt complexes. Alguns fidels escolanets instal·lats en mitjans de comunicació han cregut que feien mèrits desviant l'atenció i criminalitzant el missatger. I potser resulta que qui ha fet un servei fantàstic ha sigut Ana Rosa. I sense saber-ho.