COBERTURA DEL 'CAS PALAU'

TV-3 oculta la denúncia de Maragall del 3% i la negació de Mas

L'explosiva denúncia de l'expresident socialista va ser la primera al Parlament de la trama de corrupció política

Pasqual Maragall i Artur Mas, van protagonitzar el 24 de febrer de 2005 un dels duels dialèctics més crispats que els parlamentaris recorden. / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

En la cobertura de la sentència del cas Palaucas Palau, feta pública aquest dilluns, 15 de gener, després de vuit anys de llarga instrucció, els informatius de Televisió de Catalunya s'han oblidat de mencionar la primera denúncia pública, i sens dubte la més mediàtica i explosiva que s'ha fet sobre els orígens de la trama de corrupció, i que afecta directament la ja extinta Convergència: la que que va deixar entreveure l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall, quan el febrer del 2005 va esmentar al Parlament el "problema del 3%". 

"Vostès tenen un problema, i es diu 3%", va etzibar el dirigent socialista a Artur Mas, llavors líder de l'oposició, durant un dur duel dialèctic entre tots dos a propòsit de l'enfonsament del túnel del Carmel, a Barcelona. Una breu intervenció, la de Maragall, que acusava CiU de quedar-se el 3% dels costos de l'obra pública que va adjudicar quan va estar al capdavant del Govern català, des del 1980 fins al 2003.

Escena omesa

"Vostè ha perdut completament els papers [...] Vostè envia la legislatura a fer punyetes. Li demano que retiri aquesta expressió i que puguem restablir aquest mínim de confiança que aquest país necessita", va contestar el líder de CiU a les acusacions del socialista. Davant la solemne amenaça de Mas de trencar el consens que llavors s'havia aconseguit per reformar l'Estatut català, Maragall va rectificar i el 3% va quedar en anècdota. Però l'acusació va quedar latent.

Notícies relacionades

Aquesta escena, el primer moment en què es va plantejar públicament la trama corrupta que ha esquitxat directament Convergència, ha sigut oblidada pels informatius de TV-3 en la seva cobertura del cas Palau. Tant el TN migdia com el TN vespre de dilluns es van limitar a oferir una retrospectiva dels fets des del 2010, quan es van produir els primers registres al Palau de la Música. Entre tots els continguts, Pasqual Maragall només apareix uns pocs segons, en una imatge d'arxiu en què s'observa l'expresident inaugurant un edifici de la mà de Fèlix Millet, principal condemnat pel cas Palau

Gairebé 13 anys després d'aquella inesperada acusació, l'Audiència de Barcelona ha condemnat Convergència a pagar 6,6 milions d'euros com a responsable civil a títol lucratiu pel cobrament de comissions il·legals de Ferrovial a través del Palau de la Música. Finalment aquestes comissions no van ser del 3%, com va afirmar al seu moment Maragall, sinó del 4%.