QUICO TARONJÍ

"Hem d'aportar més qualitat que quantitat"

Periodista i navegant, disfruta presentant els diumenges 'Aquí la Tierra' (TVE-1) mentre prepara noves aventures

zentauroepp40889005 barcelona 08 11 2017 bcn   producci n quico taronj  fotograf171116211211

zentauroepp40889005 barcelona 08 11 2017 bcn producci n quico taronj fotograf171116211211 / ROGER PLA

2
Es llegeix en minuts
Jordi Tió

Periodista, presentador, navegant, aventurer… Totes aquestes facetes poden atribuir-se a Quico Taronjí (Santander, 1970), al qual ara es pot veure els diumenges al capdavant d’Aquí la Tierra (TVE-1), programa de divulgació de marcats traços ecologistes i mediambientals que destaca per la bona acollida del públic, com ho demostren les audiències i els guardons concedits recentment: una Antena d’Or, aquest mateix novembre, i un Ondas, que recollirà demà dimarts a Sevilla.

–¿El secret d’Aquí la Tierra’?

–Es tracta d’un programa pròxim, blanc, que pots veure amb tota la família… És un espai de mitja hora que entreté, que parla de naturalesa, de medi ambient, i que penso que fa que siguis una miqueta més savi quan s’acaba, ja que aporta una mica de cultura general, que mai va malament amb els temps que corren. Es pot disfrutar molt aprenent.

–¿Se sent a gust presentant l’espai els diumenges?

–Estic molt a gust on soc i fent el que faig, un programa de qualitat d’àmbit nacional i amb molta audiència. A més a més, aquest sistema em permet també posar en marxa noves aventures personals i dedicar-me a fer conferències de motivació, una cosa amb la quql disfruto molt. La veritat és que em trobo en un moment molt dolç de la meva vida i no em sap greu dir-ho, perquè en altres moments he passat per situacions molt amargues.

–¿Què se sent més: periodista o navegant?

–Soc un periodista aventurer: aquestes dues parts de la meva vida tenen molt de pes. És cert que la professió és el que em dóna menjar, i la faig amb passió, però també hi ha aquesta part més emocional de viure aventures ja sigui al mar o als rius. Quan ajuntes aquestes dues coses es produeix just el que vull fer, i quan ho aconsegueixo, obtinc un equilibri emocional i professional.

–El 2013, va estar a punt de perdre la vida, com explica al llibre Aislado. No obstant, segueix amb projectes de navegació i amb l’objectiu de portar-los a la pantalla. 

–Sí, efectivament, m’agradaria fer el descens dels cinc grans rius espanyols en pàdel surf i m’agradaria poder-ho explicar a la televisió. I també travessar l’Atlàntic a vela amb el repte de batre un rècord, però això va més per llarg.

¿Què li agrada veure a la tele? ¿Els documentals de La 2?

–Soc de veure molts documentals, formats d’aventura… i alhora també soc un gran lector. Veig molt els programes informatius; m’agrada estar ben informat perquè és la part que em connecta al món més real, ja que soc un tipus que sempre està pensant en noves aventures. També molts continguts per l’ordinador. Em deixo portar sobretot pel que em recomanen.

–¿Està canviant la manera com es fa el periodisme?

–En línies generals, hem perdut una mica els papers. Tothom vol tenir desenes o centenars de milers de seguidors a Twitter, Facebook, Instagram… Tothom vol ser el primer a explicar alguna cosa, encara que no tingui cap interès o no estigui ben contrastat.

Notícies relacionades

–¿Té antídot per a això?

–Treballar amb més honestedat i mirarr de fer-ho igualment bé, o molt bé, i si després tens dos o 15.000 seguidors, relativitzar-ho. Hem d’aportar més qualitat i pensar menys en la quantitat, però la tendència és anar cap a la segona cosa. 

Temes:

TVE