HUMOR POLÈMIC

La Guàrdia Civil denuncia Netflix

Una associació de la Benemèrita considera que la publicitat de la pel·lícula 'Fe de etarras' és un "delicte"

netflix

netflix

2
Es llegeix en minuts

Les promocions de les produccions audiovisuals de Netflix segueixen creant polèmica. I l'última arriba de la Unió de Guàrdies CivilsUnió de Guàrdies Civils, que ha presentat una denúncia davant la Fiscalia de l'Audiència Nacional contra la plataforma de televisió per 'streaming'streaming, al considerar que la publicitat de la seva pel·lícula 'Fe de etarras' constitueix un delicte d'"humiliació a les víctimes" del terrorisme.

El motiu de la denúncia és un gran cartell que cobreix un edifici en ple centre de Sant Sebastià, cartell  Sant Sebastiàen què es pot llegir la frase: "Yo soy españooool, españoool, españoooool!", amb les paraules "español" ratllades, i a sota hi figura el títol de la pel·lícula 'Fe de etarras', una comèdia sobre les peripècies d'un comando d'ETA comèdia ETA a Madrid que dirigeix el donostiarra Borja Cobeaga,Borja Cobeaga guionista de la popular 'Ocho apellidos vascos' i 'Ocho apellidos catalanes', i responsable també de l'exitós (i polèmic) programa de sàtira política d'ETB 'Vaya semanita'.

Aquesta associació de guàrdies civils ha sol·licitat a l'Audiència Nacional que adopti mesures cautelars i ordeni "eliminar de manera immediata el cartell", que ha sigut col·locat a la capital donostiarra perquè la pel·lícula, abans de la seva estrena a Nertflix, es podrà veure en primícia al Festival Internacional de Cine de la capital donostiarra, que comença aquest divendres, 22 de setembre. A la plataforma s'estrenarà el 12 d'octubre, Dia de la Hispanitat. 

La Unió de Guàrdia Civils considera que el cartell publicitari constitueix "una humiliació i un atac directe als familiars de les víctimes assassinades per la banda terrorista ETA des dels anys 60, tant a la capital guipuscoana -la ciutat més castigada pel terrorisme, on la banda va assassinar més de 94 persones- com a la resta d'Espanya".

Aquesta associació afegeix que "quan es parla de víctimes del terrorisme s'ha de tenir en compte el dret a la memòria, que està íntimament connectada a la dignitat".

El cartell instal·lat per Netflix és "ofensiu i dolorós" i "deshonra la memòria de les víctimes", segons l'opinió d'aquesta associació, que entén que col·locar aquesta publicitat implica una "absoluta falta de sensibilitat" envers els que van patir el terrorisme.

La denúncia recorda que la publicitat de la plataforma ha generat polèmica, sobretot a les xarxes socials i en alguns mitjans de comunicació, i per tant Netflix -argumenta el document- "ha aconseguit l'objectiu que pretenia", que consisteix a obtenir repercussió sobre la seva pel·lícula, "a costa de la humiliació de les víctimes del terrorisme".

L'anunci ha provocat des del cap de setmana passat una nova polèmica a les xarxes socials, on alguns usuaris l'han considerat ofensiu per a les víctimes, mentre que altres han defensat la pel·lícula.

Notícies relacionades

Entre els que l'han rebutjat hi ha membres d'associacions de víctimes del terrorisme, com Francisco José Alcaraz, mentre que el president del PP de Guipúscoa, Borja Sémper, ha expressat públicament les seves "ganes" de veure la pel·lícula i ha argumentat que es tracta d'un film que se'n riu d'ETA, i això és, segons ell, el contrari a "avalar" la trajectòria de la banda terrorista.

La pel·lícula 'Fe de etarras' es presentarà al Festival de Sant Sebastià el 29 de setembre.