PREMIS DE LA TELEVISIÓ ALS EUA

El 'cameo' de Spicer i altres dards a Trump, als Emmy més polítics

Dan Steinberg (Invision for the Television Academy)

El 'cameo' de Spicer i altres dards a Trump, als Emmy més polítics
El 'cameo' de Spicer i altres dards a Trump, als Emmy més polítics

/

2
Es llegeix en minuts

Ja ho havia dit fa uns dies Stephen Colbert i ho ha tornat a repetir aquesta matinada a la gala dels Emmy. La principal estrella de la televisió en l'últim any ha sigut Donald Trump. I sens dubte a la cerimònia no hi ha hagut ningú a qui es fessin més referències, directes i indirectes, que al president. Dubtosament alguna li agradarà.

Colbert ha marcat el camí de la nit en el seu monòleg inicial, en què se n'ha rigut de l'hàbit d'abundant consum televisiu pel qual és famós el president i de les seves fúries tuiteres. I també se n'ha rigut de les crítiques que ha fet en el passat Trump (incloent-hi un debat presidencial amb Hillary Clinton) per no haver guanyat mai un Emmy amb el seu 'reality show', 'The apprentice'. "¿Per què no li van donar mai un Emmy?", ha preguntat a l'audiència, i ha donat la culpa als presents irònicament del que ha passat. "Si hagués guanyat segur que no s'hauria presentat a president".

Algunes de les fletxes sarcàstiques de Colbert portaven verí polític, com quan ha assegurat que Trump no va guanyar el premi de la tele "perquè, a diferència de la presidència, els Emmy es donen al guanyador del vot popular" (Clinton va obtenir més vots que ell).

El moment autoparòdia de Spicer

El cop d'efecte més impactant del monòleg inicial ha arribat quan Colbert ha començar a riure-se'n de l'obsessió de Trump amb les audiències. En aquest moment ha aparegut a l'escenari Sean Spicer, l'exportaveu de la Casa Blanca, amb un podi mòbil com el que utilitzava la Melissa McCarthy en els gags interpretant Spicer a 'Saturday night live' (una caricatura per la qual va guanyar un Emmy el cap de setmana passat). Davant la sorpresa i les rialles del públic, Spicer ha jugat amb les mateixes paraules que va pronunciar després de la presa de possessió: "Aquesta serà l'audiència més gran que haurà presenciat els Emmys. Punt. En persona i al voltant del món".

El 'cameo' s'ha fet immediatament viral a les xarxes i també polèmic. Per a alguns no hi ha motiu de riure en una Administració que va arrencar defensant "fets alternatius" i que ha sigut qüestionada per exagerar i per mentir, no només sobre l'assistència de públic o els espectadors de la presa de possessió. I es podien trobar molts comentaris que consideren inapropiat ajudar Spicer en el que veuen com una campanya per rentar la seva imatge.

Notícies relacionades

A més de Colbert, molts altres han fet mencions i crítiques a Trump. Alec Baldwin, premiat per la seva interpretació del president dels EUA, li ha dit irònicament que per fi tenia el seu Emmy i ha insinuat que fa desaparèixer la libido. Donald Glover, l'actor i director negre premiat per 'Atlanta', li ha donat irònicament les gràcies "per haver fet a la gent negra número 1 a la llista dels més oprimits".

I quan Dolly Parton, Jane Fonda i Lily Tomlin han presentat un guardó, han rememorat una de les seves comèdies juntes el 1980. Com en aquella pel·lícula, ha dit Tomlin, "el 2017 ens seguim negant a ser controlades per un home sexista, egòlatra, mentider i hipòcrita".