TRIST RÈCORD

'Joc de trons': mil milions de vegades piratejada

La setena temporada de la superproducció de la HBO torna a tenir el dubtós honor de ser la sèrie més piratejada del món

zentauroepp39846456 this image released by hbo shows vladimir furdik as the nigh170829102908

zentauroepp39846456 this image released by hbo shows vladimir furdik as the nigh170829102908

3
Es llegeix en minuts
Manuel de Luna
Manuel de Luna

Periodista

ver +

Fa exactament tres anys, la quarta temporada de 'Joc de trons' va tenir el dubtós honor d’entrar a formar part del Llibre Guinness dels rècords al ser considerada com la sèrie més piratejada del món. I de tota la història de la televisió. Segons recollia aquest popular compendi de marques i registres de tota mena, la superproducció de la cadena HBO copava la gairebé totalitat del 'top ten' dels programes de televisió més compartits a través de Torrent Freak, amb una mitjana de descàrregues il·legals de gairebé sis milions per episodi de la quarta entrega. Però aquestes espectaculars marques han quedat en foc d’encenalls amb la setena temporada que acaba de finalitzar: ha sumat més de ¡mil milions de descàrregues pirates!

Encara que aquesta xifra és realment estratrosfèrica, els experts del sector ja havien estat vaticinant que l’expectació que estava creant aquesta última entrega superava totes les previsions. Efectivament, la setena temporada, de tan sols set episodis i que s’ha emès a tot el món entre els mesos de juliol i agost passats, ha tingut unes audiències legals superiors a les anteriors, va arribar en l’últim episodi d’aquesta tanda a batre un rècord de 16 milions de teleespectadors als Estats Units, tant directament a través de la HBO com en les seves plataformes amb emissió en 'streaming'.

Només amb aquestes dades, ja es veia venir què passaria: que 'Joc de trons' revalidaria el 'títol' de la sèrie més piratejada del món, un 'tron' molt poc desitjat, però que ostenta ininterrompudament des del 2012.

Daenerys Targaryen (Emilia Clarke), en una escena de la setena temporada de la sèrie 'Joc de trons'. / HBO

Així, i segons un estudi de l’empresa especialitzada Muso (companyia experta en el control i anàlisi del pirateig a les xarxes), la sèrie basada en la saga de novel·les de George R. R. Martin 'Cançó de gel i foc' ha sigut piratejada només aquest any la gens menyspreable xifra de 1.029.787.668 vegades. D’aquesta manera, com especifica aquest informe, cada un dels episodis d’aquesta última entrega es van veure fins a cinc vegades més a través de descàrregues pirates que legalment, ja que cada capítol es va baixar il·legalment una mitjana de 140 milions de vegades. Aquesta xifra és encara més desorbitada si es té en compte que la HBO té 32 milions de visualitzacions legals per episodi. 

85% de 'streaming' il·legal

Segons especifica Muso a la seva web, en les primeres 72 hores de transmissió de l’estrena de la setena temporada (el 17 de juliol passat), la sèrie «va ser descarregada i transmesa més de 90 milions de vegades i, com s’esperava, el final de l’entrega va acumular una xifra de més de 120 milions de descàrregues». També apunta la dada que el visionament per 'streaming' il·legal va representar un desmesurat 85%, «mentre que les descàrregues a través de 'torrents' i 'trackers' privats van representar menys del 10% dels mil milions de descàrregues».

Al marge de la indubtable qualitat de la sèrie, hi ha hagut un factor que ha fet que 'Joc de trons' passi a estrenar (en solitari) el flamant club de les sèries dels mil milions: els errors de la mateixa cadena  HBO per controlar les filtracions, i que han sigut un estímul per als 'hackers' més inquiets. I entre els errors de la cadena i els exitosos atacs dels pirates (que van arribar a filtrar seqüències senceres d’episodis inèdits) han portat a aquesta situació inèdita.

Notícies relacionades

«'Joc de trons' s’ha convertit en un dels principals fenòmens audiovisuals del món, i l’activitat a través de les xarxes de pirateria no té precedents», ha afirmat Andy Chatterley, cofundador i CEO de Muso, per a qui «les bretxes de seguretat» que ha tingut HBO aquesta última temporada han sigut definitives per arribar a aquestes impressionants xifres de pirateig.

La pregunta ara dels mil milions i escaig és òbvia: ¿se superaran aquestes xifres galàctiques quan s’estreni la vuitena i última temporada de 'Joc de trons', a finals del 2018, o principis del 2019?