La ficció més esperada

'Joc de trons': l'hivern ja és aquí

HBO i Movistar+ estrenen la setena temporada de la sèrie dilluns, dia 17, a les 3 de la matinada, en versió original subtitulada

zentauroepp39180057 teletodo juego de tronos170715161638

zentauroepp39180057 teletodo juego de tronos170715161638

4
Es llegeix en minuts
Ernest Alós
Ernest Alós

Coordinador d'Opinió y Participació

Especialista en Escric, quan puc, sobre literatura fantàstica i de ciència ficció, ornitologia, llengua, fotografia o Barcelona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Que l'hivern està venint ho sabem des que el 2011 HBO va començar a emetre 'Joc de trons', la sèrie basada en les novel·les de George R. R. Martin. I alguns lectors ho saben des del 1996, data d'edició del primer dels cinc llibres de la sèrie publicats fins ara pel seu autor. Finalment, començarà a arribar la matinada del 16 al 17 de juliol, amb el primer capítol de la setena i penúltima temporada, que HBO, Movistar+ i altres plataformes estrenaran a les 3 del matí. El mateix dilluns, a la nit, Movistar Series Xtra repetirà l'episodi a les 22.30 hores.

Una entrega de la qual poca cosa podem saber perquè, per primera vegada, no està escrit què succeirà. Martin s'ha gronxat immensament i s'ha deixat atrapar per la sèrie de televisió, que despatxarà en 13 episodis, set en la temporada del 2017, i tan sols sis en la temporada final del 2018, l'acció que queda pendent en els dos llibres encara inèdits, el primer dels quals s'havia compromès a acabar... ¡el desembre del 2015! 

Martin, és clar, els ha explicat als creadors de la ficció televisiva, David Benioff i D. B. Weiss, per on haurien d'anar els trets. Encara que, com ja es va veure en l'última temporada, i ell mateix va confessar al seu blog, quan el gener del 2016 va anunciar que els seus pròxims llibres, 'Vents d'hivern' i 'Somni de primavera', arribaran quan hagin d'arribar, podrien acabar narrant una història bastant diferent de la vista a la petita pantalla.

¿El Jove Griff dels llibres, que semblava tenir un paper crucial, serà amortitzat a la petita pantalla, o serà una de les sorpreses de la nova temporada? Així que, incògnita, relativa, sobre el que ens espera aquest estiu a la pantalla de televisió (o a les dels ordinadors, mòbils i tauletes, amb què els abonats a HBO i Movistar+ es passaran les vacances buscant un bon senyal de wi-fi als llocs més insospitats.

ALGUNES CLAUS

Però una cosa sí que podem endevinar: els tràilers difosos fins ara deixen clar que aquells vents d'hivern arribaran i que l'amenaça dels caminants blancs del nord es farà realitat. Encara que, a la cançó de gel i foc (aquest és el títol real de la sèrie de llibres de Martin), el xoc final que se suposa entre zombis ultracongelats, dracs escopidorsdefoc i espases flamígeres potser quedarà per a la vuitena temporada.

Comencem amb Daenerys Targarien. Tornarà a la casa, l'illa on va néixer i que va estar fins fa poc en mans de Stannis Baratheon, la volcànica Rocadrac. Allà planejarà la invasió de Ponent i, juntament amb els seus tres dracs, els genets dothrakis, els llancers immaculats i qui sap si els dornienses i la facció escindida dels vikings de les illes del ferro (a les lideresses dels quals se'ls veu breument en intens contacte), els donaran almenys un bon repàs als Lannister.

I entre aquests, una Cersei (sí, aquesta serà una temporada de reines) encara obsessionada per conservar el Tron de Ferro, sense saber que la partida de veritat es juga al nord, on s'ha vist enfeinat Jon Neu, un recuperat Rastrejador, a Arya Stark i Bran Stark de tornada a casa, però en comunicació sense fil amb el rei dels caminants blancs...

HBO

Cersei (Lena Headey) i Jaime Lannister (Nikolaj Coster-Waldau).

Daenerys potser l'avisarà del que s'està preparant el seu nebot Jon Neu (se'l va veure rodant a San Juan de Gaztelugatxe, a Bermeo, feu de la mare de dracs), que haurà de lidiar amb el mal cos que li ha quedat a Sansa Stark al veure el seu germà bastard regnant en lloc d'ella (i amb Dit Petit creant mala maror). La facció majoritària dels vikings bojos farà una aparició a Desembarcament del Rei de resultat incert.

DIFÍCIL RODATGE

Les tardanes dates d'estrena de l'entrega han estat marcades per les dificultats de rodar escenes hivernals. Les d'Irlanda del Nord i, sobretot, les d'Islàndia. Perquè més calmat va ser el rodatge a les localitzacions escollides aquest any a Espanya: la platja de Muriola (Barrika), San Juan de Gaztelugatxe, la platja de Zumaia, Sevilla, Santiponce, Almodóvar del Río, Càceres i Malpartida de Cáceres.

També ha marcat el calendari de rodatge el volum de la producció, amb un pressupost equivalent al de les temporades anteriors, de 10 capítols, repartit en tan sols set, per rodar amb més comoditat escenes de batalles massives i efectes especials espectaculars. 

I una vegada feta la despesa, ¿per què tirar-ho a la paperera de la sala de muntatge? Sí, hi haurà menys capítols, però seran els més llargs fins ara, fins a arribar al final de la temporada una longitud gairebé cinematogràfica (tan sols cinc minuts per sota de l'inacabable final de la primera temporada de Westworld). Si s'utilitza aquest minutatge extra per intentar tancar trames sense  precipitar-les o serà una reedició del que ja s'havia vist a El hòbbit, aquella acció esquelètica estirada fins a l'infinit a base de trompades, ho anirem descobrint. Encara que, potser, el més raonable serà esperar més del primer que del segon. 

Notícies relacionades

De moment tenim un primer capítol, 'Rocadragón', de 59 minuts; el segon, 'Stormbond', de 59 més, i un tercer, 'The queen's justice', de 63 minuts. Els següents, encara sense títol, arribaran, correlativament, als 50, 59, 71 i 81 minuts. Són llargs, però es faran curts. I encara més els sis que tancaran la història l'any que ve, encara que els guionistes han filtrat que tots ells podrien quedar molt a prop d'aquests 81 minuts. 

Així que la HBO ja ha posat a treballar cinc guionistes en cinc pilots per escollir per on donar continuïtat al món de Ponent a la pantalla. ¿Quin 'spin off' triomfarà? 'Better call Martin'.