SÈRIE DE CULTE

Un canal rus censura 'Els Simpson'

La cadena 2X2 va retirar un episodi en què els personatges buscaven pokémons en una església

screen shot 2017-05-03 at 124659

screen shot 2017-05-03 at 124659

1
Es llegeix en minuts

Tot i tenir gairebé 30 anys de vida, 'Els Simpson' manté el seu estil provocador. Almenys, a Rússia, on un dels seus últims episodis acaba de ser censurat en un canal de televisió. Segons ha reconegut la mateixa cadena 2X2, aquest dijous, 4 de maig, s'ha negat a emetre un episodi de la popular sèrie nord-americana de televisió. En aquest capítol, els personatges entren en una església per caçar les no menys conegudes criatures virtuals d'un joc d'ordinador, una situació que recorda la que va viure, i va patir, un bloguer rus que per aquesta acció s'enfronta actualment a una possible pena de presó.

"No distribuïm continguts en la sèrie que podrien comprometre el sistema o causar una reacció ambigua en la societat", va dir a l'agència AFP la portaveu del canal rus, Anastasia Txablovskaia.

En l'episodi en qüestió de la ja mítica sèrie nord-americana -que es va emetre el 30 d'abril als EUA-, un dels personatges s'entreté amb una aplicació del seu telèfon mòbil en una església, un joc anomenat 'Obtenir Peekemon', que no deixa de ser una clara paròdia del popular joc Pokémon Go, de Nintendo.

Aquesta escena recorda la que va realitzar Sokolovksi Ruslan, un bloguer de 22 anys que també es va dedicar a caçar pokémons en una església de Iekaterinburg (als Urals), acció que va gravar i va penjar a les xarxes amb un gran èxit... En principi: poc després va ser detingut per la policia acusat d'"incitar a l'odi i l'insult als sentiments religiosos dels creients". Això li pot significar una pena de fins a set anys de presó.

CRÍTIQUES DE L'ESGLÉSIA

Notícies relacionades

Aquest episodi d''Els Simpson' ja havia rebut crítiques de diversos líders de l'Església ortodoxa russa, que van arribar a argumentar que es podria "soscavar les conviccions morals" dels espectadors joves, i per això aconsellen als pares que evitin que els nens vegin l'episodi.

El canal 2x2, no obstant, ha negat que hagi rebut pressions de l'Església ortodoxa a l'hora de prendre la decisió de no emetre l'episodi. Cal assenyalar que aquesta mateixa cadena havia sigut acusada el 2008 de promoure l'"extremisme" mitjançant la difusió dels episodis d''Els Simpson' i 'South Park'.'South Park'.