A Telecinco

Els dolents guanyen a 'Sé quién eres'

La sèrie de Pau Freixas, amb Blanca Portillo i Francesc Garrido, culmina amb el desenllaç més lògic per a la parella protagonista i la mort del personatge més innocent

L'episodi final mostra la decisió presa per la segrestada Ana Saura, descobreix qui va apunyalar la jutge Alicia Castro i resol el triangle amorós del protagonista

  / MEDIASET

 
zentauroepp38218406 television  teletodo  serie   se quien eres170501154340
zentauroepp38218417 television  teletodo  serie   se quien eres170501154352
zentauroepp38218375 television  teletodo  serie   se quien eres170501154516
zentauroepp38218396 television  teletodo  serie   se quien eres170501154522
zentauroepp38218349 television  teletodo  serie   se quien eres170501154453
zentauroepp38218397 television  teletodo  serie   se quien eres170501154347
zentauroepp38218374 television  teletodo  serie   se quien eres170501154510
zentauroepp38218362 television  teletodo  serie   se quien eres170501171539
zentauroepp38218350 television  teletodo  serie   se quien eres170501154419

/

6
Es llegeix en minuts
TXERRA CIRBIÁN / BARCELONA

La sèrie ‘Sé quién eres’, de Pau FreixasSé quién eresPau Freixas, s'ha acabat aquesta matinada amb un desenllaç lògic que s'acosta molt a la realitat que ens circumda: els dolents, els corruptes, gairebé sempre guanyen. No es tracta d'un ‘happy end’ a l'estil de Hollywood, sinó que més aviat s'assembla al d'alguns policíacs nòrdics. Un guió excel·lent que no ha sigut traït per un fals final feliç.

El lector que encara no hagi vist el capítol 16, un verdader llargmetratge de gairebé dues hores de durada, i que Tele 5 va prolongar fins gairebé a la 1 de la matinada, ha de tenir en compte que aquest text conté POSSIBLES ESPÒILERS o detalls que poden desvelar la trama. Si és així, és preferible que no segueixi llegint.

Juan Elías (Francesc Garrido) i el seu fill Pol (Àlex Monner).

Vegem els antecedents del capítol: des de feia diversos episodis, se sabia que Juan Elías (Francesc Garrido) havia recuperat la memòria just en el moment en què descobria Ana Saura (Susana Abaitua) al soterrani de la masia d'Héctor Castro, un recinte enreixat que contenia els arxius secrets del pare d'Alicia Castro (Blanca Portillo).

Va ser en aquell moment quan Elías va recordar de cop que la seva neboda, amagada al seu cotxe, havia tacat de sang la tapisseria amb l'objectiu de fer-li xantatge perquè deixés d'optar al rectorat davant del seu pare, Ramón Saura (Nancho Novo). I que la noia es va convertir en testimoni accidental de l'assassinat d'Ezequiel Cortés (Josep Julien), un tipus que li feia xantatge. Aquest va ser el motiu pel qual Elías va pegar al cap a la noia i la va tancar, mentre pensava què faria… i llavors es va estavellar amb el cotxe i va perdre temporalment la memòria.

Els quatre temes pendents  eren què faria Ana Saura; qui va apunyalar Alicia; què passaria amb Heredia i la postura d'Eva Durán

Què és el que quedava en l'aire: fonamentalment, quatre temes: què decidiria finalment Ana Saura, que al final de l'episodi 15 va gravar en vídeo el seu testimoni per entregar a la policia en cas que li passés alguna cosa; qui va apunyalar Alicia Castro; què passa amb Ricardo Heredia (Antonio Dechent), encara a comissaria i pendent del seu soci, Juan Elías, i, en quart lloc, com es resol el triangle amorós entre Elías, Alicia i la jove advocada Eva Durán (Aida Folch), el personatge més innocent de la trama.

Una cita amb Juan Elías serveix de pròleg: Ana amenaça el seu oncle amb la gravació, i aquest, que ha plantejat a la noia ser l'estrella del seu bufet, li respon que és millor afrontar el que els ha passat en una relació familiar sincera i fluida. I aconsella a la noia que no amagui els sentiments que la seva reclusió li provoca, inclosos la ràbia i el desig de venjança, sinó que els canalitzi en la seva recargolada oferta laboral.

Santi Mur li retreu a Ana Saura que s'hagi oblidat de la seva germana.

Així se soluciona el primer tema: just a l'acabar el funeral del seu pare, Ana Saura explica al núvol de periodistes que espera prop del cementiri que Juan Elías no ha tingut res a veure amb el seu segrest, sinó un empresari relacionat amb Héctor Castro (Álvaro de Luna).

Incapaços d'acceptar aquesta postura de la noia, tant l'inspector Barros (Pere Arquillué) com Giralt (Pepón Nieto) orquestren un acarament de la jove amb Castro, a qui traslladen de la presó fins als jutjats. La situació es tensa per a Ana Saura, però la presència d'Alicia Castro hi ajuda: és capaç de pressionar el seu pare i aconseguir que l'avi reclús accepti confessar que va ser qui va encarregar el segrest, negociant amb les possibles visites dels seus nets a la presó.

Per inculpar Santi Mur , Elías fabrica una prova inculpatòria contra el jove bloguer

El segon tema: solucionat l'anterior, Juan Elías segueix sent sospitós per a tots d'haver clavat un ganivet a la seva dona, que no acaba de tenir-les totes, malgrat la confessió de César Mur (Manel Barceló), el pare de Santi Mur (Marcel Borràs). I per solucionar-ho, l'advocat, que sap qui va apunyalar Alicia, fabrica una prova incriminatòria per al jove bloguer: taca una samarreta del noi amb sang de la seva dona, que va extreure a l'hospital.

Però quan la seva dona i el seu fill Pol (Àlex Monner) li pregunten per això, la jutge decideix esbrinar en persona si Santi va ser qui la va agredir. Va a comissaria i força el seu antic amant, Barros (Arquillué), perquè li permeti un acarament extraoficial amb Santi, que acaba per confessar i està a punt d'estrangular Alicia. L'escena, amb una Blanca Portillo sensacional i un Borràs a l'altura, recorda en part la de Nicole Kidman i Joe Cole a ‘El secreto de una obsesión’, però la supera de llarg.

L'inspector Barros  L'inspector Barros li trenca la cara a Heredia quan el soci d'Elías crema una foto que l'incriminava

El tercer tema pendent és què passa amb Heredia (Dechent), el soci d'Elías, encara empresonat i a qui Barros intenta convèncer que traeixi el seu amic a canvi d'immunitat. Però ell, que ensuma el triomf del seu amic, crema la foto inculpatòria que guardava. El policia, indignat, entra a la cel·la i li parteix la cara a cops de puny.

I el quart tema: ¿què passa amb Eva Durán (Folch)? Un esclat il·lumina la noia, que creu saber quina és l'única baula solta, una prova contra Elías (Garrido). La noia agafa el seu cotxe i arriba a l'hort d'aquest últim, que la segueix de prop.

Eva Durán ha descobert el xandall de Juan Elías al seu hort.

Allà, un espantaocells (meitat palla, meitat home de llauna, com el d'Oz) vesteix una xandall que, a més d'incriminar el seu antic amant, podria destruir la relació entre aquest i Alicia. Cosa que Juan Elías no està disposat a permetre. Així, tot i que encara sent un cert afecte per la noia, no pot deixar que el denunciï. Un cel gris, que amenaça tempesta, és testimoni de la mort del personatge més innocent o el menys malvat.

Així, la mort de la jove advocada en un suposat accident de trànsit coincideix amb la presentació d'Ana Saura com a flamant membre del Bufet Elías-Heredia. Bella, elegant i somrient, l'advocada brilla entre Elías i l'altra nova sòcia del despatx, l'antiga fiscal Marta Hess (Eva Santolaria).

Poc després, Marc Castro (Martiño Rivas), que encara no té clar que la seva germanastra ha acceptat el joc d'Elías, pretén venjar-se en la persona de la seva cosina Julieta (Noa Fontanals), però quan pretén deixar-la tancada al soterrani de Villa Castro, apareix la seva tia Alicia, i el posa al seu lloc: “Si toques la meva família, patiràs molt”.

Notícies relacionades

Una última conversa d'Elías i Alicia a la platja aclareix les coses entre tots dos: es volen al seu estil i decideixen seguir units, malgrat que l'home confessa que sap que Julieta no és filla seva. Barros l'hi va deixar anar el dia abans, i ell menteix a la seva dona assegurant que ho sabia des del naixement de la nena.

Un dinar familiar, amb una simbòlica graellada de carn, situa tots els membres de la família sobre els quadros de l'escaquer en què s'ha convertit la ficció. Potser la millor sèrie d'intriga espanyola dels últims anys.

Temes:

Telecinco