POLÈMICA

Un programa d'ETB titlla els espanyols de "fatxes", "paletos" i "chonis"

El PSE, l'associació de víctimes Covite, PP i Ciutadans denuncien els continguts de l'espai, emès el 8 de febrer

Fonts de l'Executiu basc asseguren que el programa va ser retirat de la graella "fa tres setmanes"

ETB-1: Els espanyols són uns ’maketos’. / periodico

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

El PSE-EE i el col·lectiu de víctimes basques del terrorisme, Covite, han denunciat el programa d'ETB 'Euskalduna naiz, eta zu' (Soc basc, ¿i tu...?), emès el 8 de febrer passat i que estava disponible a la web de la televisió basca, per vexar i insultar els espanyols. A les crítiques s'hi han sumat també el PP i Ciutadans.

En unes notes, els socialistes han exigit a ETB que retiri l'espai de la seva web, i Covite ha anunciat que denunciarà la tele basca davant la Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància, dependent del Consell Europeu.

A més, el portaveu de Ciutadans a Euskadi, Nicolás de Miguel, ha anunciat que demanarà la Fiscalia que investigui l'emissió, ja que "incita a l'odi i atempta contra la identitat dels bascos perquè té un terrible calat xenòfob i racista". 

El PP basc demanarà a la directora d'EiTB que expliqui al Consell d'Administració de l'ens públic "com ha pogut consentir l'emissió" d'un programa "absolutament tendenciós", que "incita a l'odi contra Espanya". Així mateix, reclamarà que s'adoptin mesures perquè "una cosa semblant no torni a passar", segons ha explicat la secretària general de la formació, Nerea Llanos.

REBUIG DEL GOVERN BASC

El Govern Basc (PNB-PSE) ha assegurat que "en absolut" comparteix els continguts i els estereotips utilitzats en el programa i que els "rebutja totalment".

Fonts de l'Executiu d'Íñigo Urkullu han dit que es va tractar d'un espai "pretesament en clau d'humor" i que la seva elaboració i emissió és responsabilitat de la radiotelevisió pública basca. No obstant, ha aclarit que el programa "va ser retirat d'antena fa tres setmanes" i que també han sigut retirats de la pàgina web tots els capítols emesos, inclòs el de la polèmica.

Segons Covite, els entrevistats que apareixien en el programa definien els espanyols com a "fatxes", "paletos", "chonis", "endarrerits", "catetos" i "ignorants".

Un dels participants en l'espai, per exemple, afirmava que "Espanya es diu així perquè Mongòlia ja estava agafat", mentre que un altre afegia que "els espanyols de seguida es volen fer amics teus... ¡Fuig, fuig! ¿què estàs dient?".

El PSE-EE ha considerat que el caràcter humorístic del programa "no justifica" una visió "excloent i parcial" dels sentiments identitaris de molts bascos, a més de ser "discriminatori" identificar com a basc únicament amb el que és "euskaldun".

Els socialistes han recordat que ETB està obligada legalment a ser respectuosa amb el marc jurídic vigent i a no presentar Euskadi com "una realitat política independent d'Espanya".

Per la seva part, Covite ha considerat "summament greu" que una televisió pública emeti programes que "inciten a l'odi i promouen postulats xenòfobs". "L'emissió d'aquest espai és un exemple de la cultura de l'odi que segueix vigent al País Basc i que ETB s'ha convertit en una de les seves promotores amb emissions que inciten al rebuig als espanyols", ha afegit l'associació.

"SENTIMENT D'ODI" 

Notícies relacionades

Per la seva part, Unió del Poble Navarrès (UPN) presentarà dilluns, dia 6, al jutjat una denúncia perquè s'estudiï la possible existència d'un delicte en l'emissió del programa, en què, segons els regionalistes, "es trasllada un sentiment d'odi envers Espanya".

Així mateix, UPN insta la presidenta del Govern de NavarraUxue Barkos, a traslladar al 'lehendakari' Urkullu "la indignació davant l'emissió d'un programa en quèe bona part dels ciutadans i ciutadanes de Navarra s'han sentit ofesos".