INFORME ANUAL

Els personatges LGBT es disparen a les sèries dels EUA

'Transparent', 'Doubt' i 'Queen Sugar' han ajudat a augmentar el nombre de lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals a la tele

13enero transparent

13enero transparent / Beth Dubber/ Sony Pictures Telev (Beth Dubber/ Sony Pictures Telev)

2
Es llegeix en minuts

Que en una sèrie catalana aparegui un personatge que és un transsexual, i que exerceix com a professora en un institut ('Merlí', a TV-3), és tota una fita en la història de la televisió. Però és un cas aïllat. En canvi, als EUA la petita pantalla sí que s'està convertint en un centre de gran visibilitat del col·lectiu LGBT, tal com demostra l'últim informe del grup de defensa Gay and Lesbian Alliance Against Defamation (GLAAD), l'Aliança Gai i Lèsbica contra la Difamació. 

Així, sèries com 'Transparent', 'Doubt' i 'Queen Sugar' estan ajudant a incrementar la presència de personatges de lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals a la televisió nord-americana a uns "nivells mai vistos", segons afirma l'informe de GLAAD, fet públic aquest dijous, 3 de novembre, en què es comprova que el nombre de personatges transgènere es va multiplicar per 16 en un any.

També apunta que hi ha un percentatge rècord de personatges negres a la televisió, gràcies principalment a programes com la ficció 'Empire', el drama d'acció 'Luke Cage', la comèdia 'Black-ish' i la intrigant la comèdia 'Black-ish'sèrie d'advocats 'Cómo defender a un asesino''.

L'informe de GLAAD, titulat 'On estem a la televisió', se centra en l'ampli espectre audiovisual dels EUA, de manera que inclou tota la diversitat dels serveis de transmissió, inclòs el cable i l''streaming', durant la temporada 2016-17. En aquest seguiment va recopilar un total de 278 personatges regulars i recurrents LGBT a totes les plataformes, el nombre més alt des que GLAAD va començar a elaborar aquests estudis, fa 20 anys.

"Si bé és encoratjador veure el progrés que s'està fent en la representació LGBT a la televisió, és important recordar que els números només són una part de la història, i hem de continuar el suport per oferir els retrats més diversos i intricats de la comunitat LGBT", va assenyalar Sarah Kate Ellis, presidenta del GLAAD, grup de pressió que va néixer a Nova York el 1985 com a reacció a les notícies sobre la sida que publicava el diari 'New York Post', i que aquest grup va qualificar d'inexactes, difamatòries i sensacionalistes.

ENCARA HI HA ESTEREOTIPS

Malgrat les bones dades de l'informe, GLAAD apunta que alguns personatges de televisió i arguments encara retraten la comunitat LGBT d'una manera negativa o estereotipada, però va reconèixer que, malgrat això, la petita pantalla anava molt al davant de les pel·lícules per al cine, en termes de representació.

També destaquen com a negatiu l'alt nombre de personatges lesbianes que són assassinades a les diferents trames. Segons l'informe, més de 25 personatges (dones lesbianes i bisexuals) han mort en sèries de televisió des de principis del 2016  (la majoria d'elles violentament), cosa que  "transmet un perillós missatge a l'audiència que les persones LGBT són secundàries i prescindibles", apunten des de l'associació.

L'actriu Laverne Cox.

Notícies relacionades

Però, en general, el balanç de GLAAD és positiu per als seus interessos, i encara ho poden ser més en pròxims informes, ja que ja s'estan anunciant més produccions amb personatges transgènere.

A més del cas de 'Doubt', protagonitzada per l'actriu transgènere Laverne Cox com a advocadaLaverne Cox com a advocada, destaquen les sèries 'American housewife', 'Designated survivor', 'Conviction' i  'When we rise',  minisèrie que fa una crònica de la història del moviment gai i lèsbic als EUA.