PROGRAMA NOSTÀLGIC

'Operación Retriunfo'

Petons, llàgrimes, abraçades i alguna espineta marquen l'exitós primer capítol d''OT: el reencuentro', a TVE-1

triunfo

triunfo

3
Es llegeix en minuts
MANUEL DE LUNA / BARCELONA

¡Quines nits les d'aquells dies! Així es podria resumir el nostàlgic retrobament de 16 joves que fa just 15 anys, i per a sorpresa de propis i estranys, es van convertir en un fenomen social i van passar a ser, mal que els pesi, els 'triunfitos'. El retrobament (que va oferir aquest diumenge TVE-1) TVE-1 d'aquells xavals, ara ja homes i dones de 30 anys, va ser el que es podia esperar d'un temps -tan feliç- que va marcar les seves vides: amb moltes llums i algunes ombres. 'OT: el reencuentro' ha començat, però  dóna per més: queden dos diumenges més per anar veient, no només que s'ho van passar molt bé, sinó també què va significar per a cadascun d'ells el seu pas per la ja mítica acadèmia.

El primer especial no va tenir sorpreses i va complir amb el que la majoria de l'audiència (¡4.702.000 teleespectadors!) demanava: nostàlgia. Així, la festa de la melancolia es va obrir amb  l'obligada explosió de petons, abraçades i crits d'emoció desbordada quan es troben tots junts una altra vegada. Després, torna la calma i el programa comença a marcar el seu guió ferri, en què s'encadenen les reflexions de cadascun d'ells sobre el seu pas per 'OT' (positives i negatives), trufat de records de cançons que, 15 anys després, no sonen gens igual. Tampoc, és clar, és l'objectiu.

Va obrir la vetllada l'estrella, la batejada com a 'Rosa de España',  'Rosa de España', un peculiar cas d'aneguet lleig patri que ja no té res a veure amb la nena insegura i acomplexada que va patir més que no disfrutar d'aquella primera època d'un món en què se sentia totalment desubicada: "Tenia por perquè no sabia què passaria amb la meva vida, perquè no estava preparada ni emocionalment, ni físicament, ni culturalment ni psicològicament. No em podia agafar enlloc". 

 Rosa López: "Guanyar OT va ser alegria i patiment"

Després de Rosa, va arribar la versió inversa del conte de l'aneguet lleig, amb Àlex Casademunt, que va deixar anar la primera nota d'amargura en l'edulcorada nit: "Uns ens sentíem menys estimats que altres a OT". Álex, ja no tan revolucionat i díscol com fa 15 anys, recordava que ja hi havia favorits ("Bisbal feia un mes i mig que hi era i li van fer un disc que li anava com l'anell al dit"), i que el va frustrar el fet que el col·loquessin en un grup, Fórmula Abierta, que, ara confessa, no li agradava gens.

 Entrevista a Àlex Casademunt 

¡ENCARA SORT QUE NO VAM GUANYAR EUROVISIÓ!

De fet, Bisbal va ser un dels més esmentats -i enfocats- de la primera nitBisbal va ser un dels més esmentats d''OT: el reencuentro', però ell es va mantenir bastant més discret que la resta -fins i tot desubicat, segons diuen a les xarxes els més observadors-, i va deixar tota la passió desbordada per a l'elèctric David Bustamante i el seu amic d'aventures Àlex Casademunt. Això sí, Bisbal va revelar un dels secrets de la nit: quan van actuar al Festival d'Eurovisió i mentre es feia el recompte de vots, es van ventilar totes les ampolles de vi que tenien a la taula. Així, l'artista confessava: "Encara sort que no vam guanyar el festival, perquè no hauríem sigut capaços d'afinar". 

Bisbal també va ser protagonista indirecte quan Àlex va recordar que, als càstings, el va veure en un racó molt ensopit perquè estava refredat i això el podia perjudicar en les audicions. "Al parlar amb ell vaig pensar que no arribaria enlloc", reia Casademunt, demostrant el bon ull que va tenir per calibrar el seu company. 

Juntament amb el record, les anècdotes i les reflexions, el programa es va amenitzar amb l'essència d''OT': les versions de grans èxits musicals, que va permetre tornar a veure en acció els ja 'extriunfitos' 'recantant' composicions com 'Happy day', 'Lucía', 'Sueña'... Doncs el que dèiem, emotiu però ja no sona igual. Veurem els dos diumenges vinents què dóna de si el record, la nostàlgia i la reflexió de Bustamente, Chenoa, Bisbal....   

Notícies relacionades

 Happy Day

 Bisbal i Tenorio: 'Lucía' versió 2016