Polèmica

'El Ministerio del Tiempo' i 'Timeless': semblances (més que) raonables

Les primeres imatges de la sèrie nord-americana presenten grans similituds amb l'espanyola de TVE, segons el seu creador, Javier Olivares

Els protagonistes de la nova ficció són també tres i els fitxa una organització governamental

Estrena del primer episodi de la sèrie ’Timeless’ a Movistar+. / periodico

3
Es llegeix en minuts
TXERRA CIRBIÁN / BARCELONA

El mes de maig passat, TVE-1 acomiadava la segona temporada de ‘El Ministerio del Tiempo’El Ministerio del Tiempo, una de les sèries espanyoles més innovadores i sorprenents, una de les que més seguidors acumulen a internet i a les xarxes socials. A les portes de setembre, encara s'ignora si hi haurà una tercera temporada. TVE no en parla, però el seu creador, Javier Olivares, se sent moderadament optimista.

Mentrestant, està sent protagonista d'una certa polèmica a causa de la pròxima estrena de ‘Timeless’, una producció nord-americana de SonyTimeless que la cadena NBC estrenarà el 3 d'octubre (Movistar+ ho farà a Espanya un dia desprésMovistar+) amb semblances més que raonables amb la ficció espanyola.

En conversa amb aquest diari, Javier Olivares afirma no tenir cap desig de “parlar de plagis”, perquè “una idea no és plagiable; ho és el seu desenvolupament, les seves característiques i personatges essencials... “ i, entre altres coses, perquè “no vaig posar en dubte el treball de gent com el seu creador, Eric Kripke, que té sèries com 'Supernatural' o ‘Revolution’”.

LES SIMILITUDS

Vejam. ‘El Ministerio del Tiempo’ narra les missions a través de diferents èpoques d'un organisme governamental que realitza una patrulla formada per una experta en història i literatura d'inicis del segle XX, un antic soldat del segle XVI i un tècnic sanitari d'ambulàncies viudo de l'actualitat, encarnats per Aura Garrido, Nacho Fresneda i Rodolfo Sancho.

A ‘Timeless’, un misteriós criminal roba una màquina del temps d'última generació que el Govern dels EUA guarda en secret amb la idea de canviar el passat per així destruir els EUA tal com els coneixem. Un departament estatal confia la resolució del problema a un equip format per un científic, un 'marine' i una professora d'història, que són reclutats i enviats al passat en un segon prototip de la màquina. En l'episodi pilot, el trio viatja a l'any 1937 en el moment del desastre del zepelí Hindenburg, a Nova Jersey. Al marge de l'aparell, també apareixen ‘portes temporals’.

Olivares  destaca alguns elements diferencials i altres comuns entre les dues produccions: “És evident que hi ha diferències clares. És una sèrie nord-americana, de bona factura i un pressupost que ja voldria jo. I el trio protagonista és de l'època actual. Entre les similituds, que aquest trio el formen una experta en història, un soldat i un tècnic, que són reclutats per un organisme governamental, que hi ha un cert humor similar al nostre…” Abigail Spencer (com Lucy Preston), Matt Lanter (com Wyatt Logan) i Malcolm Barrett (com Rufus) són el trio protagonista de ‘Timeless’.

¿HI HAURÀ TERCERA TEMPORADA?

¿Val la pena denunciar? Olivares creu que no: “Posar-te en plets als EUA és molt difícil”. I fer-ho “contra una ‘major’, encara menys” ¿Llavors? “Que els que ens acusaven a nosaltres de plagi de sèries anteriors, com ‘Doctor Who’ apliquin les mateixes teories a ‘Timeless’ que al seu dia ens van aplicar i amb acarnissament al nostre ‘Ministeri’. Que no es queixin ni ens insultin perquè l'objectiu de l'Mdt era que la història no canviés, de la mateixa forma que, com es veu en el tràiler, els caps de ‘Timeless’ impedeixen al protagonista negre avisar Lincoln que el mataran”.

Notícies relacionades

En tota aquesta història hi ha una cosa més, que Olivares confessa: “Al finalitzar la primera temporada d''El Ministeri del Tiempo', vam enviar tots els capítols i guions traduïts a Sony, que va mostrar interès per la nostra sèrie. Al cap d'un temps, van dir que no interessava. I després ens vam assabentar de l'existència de 'Timeless', que s'estrenarà d'aquí un mes”. Estranyes coincidències, certament.

Pel que fa a la renovació de la producció per a una tercera temporada, Olivares és optimista: “Espero que TVE es decideixi i que aquest mes de setembre hi hagi novetats. Reconec que ens han trucat de molts llocs, però jo confio en la televisió pública. Això sí: com més temps passa, més es complica la continuïtat d'una sèrie”.

Els viatges en el temps