EL MILLOR DE L'ANY EN TELEVISIÓ

'Juego de tronos' regna el 2015

La superproducció de la HBO torna a ser la sèrie preferida a nivell mundial, després de quatre anys en antena i cinc temporades

L'èxit planetari també la porta a ser l'obra televisiva més piratejada de l'any, amb més de 14 milions de descàrregues il·legals

Tràiler de la cinquena temporada de ’Juego de Tronos’. / periodico

2
Es llegeix en minuts
MANUEL DE LUNA / BARCELONA

La denominada edat d’or de la ficció televisiva permet oferir un ventall de grans produccions dignes de ser considerades com les millors obres de l’any que ja s’acaba. Des de les emergents Transparent i Better call Saul a la difunta Mad men, passant per la segona entrega de Fargo, la tercera de The Americans... Però el regnat a escala planetària el 2015 de Juego de tronos sembla estar per sobre de qualsevol de les excel·lents obres que hi ha en antena.

    Des que la prestigiosa cadena de pagament HBO la va estrenar el llunyà 17 d’abril del 2011 –a Espanya va arribar el maig del 2011, a Canal+–, aquesta exquisida i espectacular adaptació de les novel·les de George RR Martin ha conquistat mig món, amb milions de súbdits repartits per tot el planeta que han fet d’aquesta gran sèrie un autèntic fenomen social. I el millor exemple d’aquest impacte el corrobora el fet que és, novament, la producció televisiva més piratejada a internet, amb gairebé 14,5 milions de descàrregues il·legals, segons recull la revista nord-americana Variety. L’any passat, Juego de tronos també va ser la més piratejada, però amb 8.100.000 descàrregues il·legals. ¡Menys de la meitat que el 2015! Això és morir d’èxit.

   

Les sèries més piratejades del 2015 

Font: Torrent Freak.

 Entre aquests fans de Juego de tronos hi ha el mateix president dels Estats Units, Barack Obama, un confés amant de la ficció televisiva que en una entrevista recent a la revista GQ reconeixia que estava enganxat a Juego de tronos, i apuntava a més a més que el seu personatge favorit és el del fascinant Tyrion Lannister, interpretat per l’actor britànic Peter Dinklage.

SISENA TEMPORADA

Tot fa preveure que el regnat continuarà la pròxima temporada (la sisena), especialment a Espanya, on aquesta sèrie de David Benioff i D.B. Weiss ha recalat aquest any per rodar en ciutats com Sevilla i Girona. Un desembarcament que va demostrar l’expectació que crea aquesta producció, que segurament creixerà el 2016 per veure com s’han recreat els escenaris naturals d’Andalusia i Catalunya.

Notícies relacionades

    A més a més de l’èxit d’audiència (i de pirateig), el títol de millor sèrie de l’any per a Juego de tronos també ve reforçat pel beneplàcit del gruix del sector professional, que el mes de setembre passat li va concedir el premi Emmy (l’Oscar de la tele) al millor drama. Un més al rècord de 26 emmys que ja li han concedit en les seves cinc temporades. I encara queden per estrenar, el segon trimestre del 2016, els 10 nous capítols de la sisena entrega. 

  

La invasió zombi es manté

Encara que no és el fenomen de Poniente, la sèrie que també manté el seu poder any rere any és la ja veterana 'The walking dead', producció de terror -basada en el còmic de Robert Kirkman- on els protagonistes (els zombis) segueixen fascinant milions de seguidors a tot el món. És tan gran l'èxit d'aquesta obra creada per Frank Darabont, que la companyia Sally Coporation està buscant soci per construir un parc temàtic sobre la sèrie, de la qual s'estrenarà la segona part de la seva sisena temporada el 2016. Per a aquesta entrega, la cadena AMC ha fitxat Jeffrey Dean Morgan com a nou malvat. L'actor encarnarà Negan, líder de 'Els salvadors', despietat grup de supervivents que exigeix menjar i subministraments a altres comunitats a canvi de protecció contra els morts vivents.