DOCUMENTAL

'Sense ficció' descobreix avui 'La llista Falciani'

3TV-3 explica com l'HSBC suís ajudava a evadir impostos

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

La tardor del 2008, un empleat de banca, Hervé Falciani, va aconseguir treure del banc HSBC Private Bank de Ginebra dades dels seus clients. D'aquesta manera va precipitar el final del secret bancari a Suïssa, un final que té conseqüències a tot el món, tal com vol demostrar La llista Falciani, documental de coproducció europea que aquesta nit estrena a la televisió el programa Sense ficció (TV-3, 21.55 h).

La llista Falciani explica per què i de quina manera aquest treballador de l'HSBC Private Bank crea un directori amb informació sobre els clients del banc. Això li fa conèixer com l'HSCB ajuda alguns clients a amagar els seus diners i a esborrar el rastre de l'ocultació del seu patrimoni. Falciani veu amb els seus propis ulls proves de casos d'evasió fiscal que pugen a milers de milions d'euros. Es diu que a Suïssa hi ha dipositat un terç dels impostos defraudats a tot el món.

Notícies relacionades

Falciani's tax bomb (títol original del documental) és la història del final dels comptes bancaris secrets i l'evasió fiscal descoberta arran del robatori de dades corresponents a 130.000 comptes protegits, de ciutadans de 180 països diferents, que van arribar a les mans dels governs afectats. En menys d'una dècada i a l'ombra de la crisi econòmica, aquesta filtració ha canviat les regles del joc. L'accés directe a Hervé Falciani i les entrevistes amb personatges rellevants d'Europa i dels Estats Units tracen, a una escala mai vista fins ara, tota la història d'un escàndol bancari.

Aquesta producció, en què han participat Gebrueder Beetz Filmproduktion (Berlín), Polar Star Films, i les televisions TVC (Catalunya), SWR / ARD (Alemanya), ART (Alemanya / França), TVE (Espanya), RTS i SRF (Suïssa), DR (Dinamarca), SVT (Suècia), YLE (Finlàndia) i TG4 (Irlanda), va inaugurar la 18a edició del festival DocsBarcelona 2015, el 27 de maig passat.