MOGUDA A LA XARXA

Més d'1,7 milions de descàrregues pirates de 'Juego de tronos' en 24 hores

Els quatre primers episodis de la cinquena temporada de la popular sèrie de la HBO ja corrien per internet un dia abans de la seva estrena mundial

Cartells promocionals de ’Juego de tronos’ a Estocolm.

Cartells promocionals de ’Juego de tronos’ a Estocolm. / AFP / JONATHAN NACKSTRAND

1
Es llegeix en minuts

Entre les 9 i les 10 de la nit de dissabte passat, a penes 24 hores abans de la seva estrena mundial, van començar a córrer per internet les primeres còpies pirates dels quatre capítols inicials de la cinquena temporada de 'Juego de tronos'. Segons la firma de seguiment de la pirateria Excipio, i publica 'Variety', a les 7  del matí de diumenge, aquests quatre episodis ja havien sigut descarregats per més de 550.000 clients individuals en tot el món, i dues hores després, aquesta xifra va pujar a 778.985 descàrregues. L'última dada que ha subministrat aquesta empresa és que les descàrregues pirates del més nou de 'Juego de tronos' superava a les 5 de la tarda de diumenge les 1,7 milions de còpies individuals a tot el món. I d'això ja fa un dia. Una eternitat a internet.

Tal com va reconèixer la mateixa cadena de televisió que produeix la ja mítica producció, la HBO, els quatre primers episodis d'aquesta cinquena entrega de la sèrie han sigut filtrats a la xarxa d'un grup de persones (professionals, periodistes, crítics, mitjans de comunicació...) que la mateixa empresa audiovisual nord-americana havia autoritzat a rebre. Això sí, van deixar clar que en aquests moments estan investigant per descobrir l'origen de la filtració.

Notícies relacionades

'Juego de tronos' és una de les produccions audiovisuals més populars i exitoses de l'última dècada, i això ha provocat que també sigui un dels productes més cobejats per la plaga del pirateig digital. Així, la sèrie original de la cadena de pagament HBO té el trist rècord de ser la producció més piratejada del món el 2014, amb més de 48 milions d'episodis descarregats a través dels serveis d'intercanvi d'arxius torrent.

Les productores han assenyalat que la pirateria de sèries i pel·lícules, especialment la de rebentar obres abans de la seva estrena oficial, provoca quantiosos danys comercials. Però no tots semblen estar en contra d'aquestes pràctiques il·legals: Jeff Bewkes, CEO de la 'major' Time Warner va provocar un gran enrenou el 2013 quan va comentar en una intervenció pública que piratejar 'Juego de tronos' podia ser "millor que guanyar un Emmy" (l'Oscar de la televisió), donat l'impacte mediàtic que té aquesta pràctica.

Temes:

Joc de trons