ANIVERSARI D'UNA MÍTICA SÈRIE DE CIÈNCIA-FICCIÓ

'Doctor Who' compleix 50 anys

Quatre cines de Barcelona projecten avui, en 3D, l'especial commemoratiu de la BBC

Muntatge amb els 11 actors que han donat vida al doctor Who en el seu mig segle d’emissió.

Muntatge amb els 11 actors que han donat vida al doctor Who en el seu mig segle d’emissió. / ARXIU

2
Es llegeix en minuts
DANIEL GARCÍA-NIETO
SARAGOSSA

Doctor Who, la sèrie de ciència-ficció més longeva de la televisió, té una bona salut després de mig segle de vida. Per celebrar-ho, la cadena BBC estrena avui El día del Doctor, especial que s'emet simultàniament en més de 200 països, tant a la tele com en sales de cine. A Espanya el projecten avui, en versió 3D, mitja dotzena de cines, quatre d'ells a Barcelona (Diagonal, Parc Vallès Isens, Maremàgnum i Diagonal Mar). L'especial, llargament esperat pels fans, comptarà amb la participació de diversos dels actors que han encarnat el misteriós doctor, i té com a plat fort el britànic John Hurt (com a War Doctor). El productor Steven Moffat, que va recuperar l'any 2005 l'obra després de 15 anys d'aturada, s'hi juga el tot pel tot.

El 23 de novembre de 1963, un dia després del magnicidi de JKF a Dallas, quatre milions de britànics van seguir l'estrena d'aquesta estranya sèrie, un producte de ciència-ficció per instruir els nens britànics amb episodis de la història protagonitzats per un viatger del temps, El Doctor, a seques, ja que el seu nom no s'ha revelat mai. Però aviat es va abandonar la pedagogia per l'entreteniment.

El primer doctor el va encarnar William Hartnell, un avi venerable a qui després de tres anys li costava memoritzar els guions. Fins a la seva cancel·lació (1989), el van seguir Patrick Troughton, Jon Pertwee, Tom Baker, Peter Davison, Colin Baker, Sylvester McCoy i Paul McGann. Després de la resurrecció de la sèrie (2005) el van fer Christopher Ecclton, David Tennant i Matt Smith. Que-

da fora Peter Cushing, per un film del 1965 que no va respectar els cànons de la saga. L'escocès Peter Capaldi debutarà en l'especial de Nadal.

El doctor és un alienígena de 900 anys originari del planeta Gallifrey. Pertany a la raça dels Senyors del Temps i té la capacitat de fer viatges espaciotemporals. Té dos cors i la possibilitat de regenerar-se. Aquest últim superpoder li va ser molt útil a la BBC per canviar, després de diverses temporades, la cara del personatge principal.

Notícies relacionades

Armat amb un tornavís sònic, el doctor viatja pel temps i l'espai a bord d'una nau espacial transformada en cabina de la policia britànica, la tardis, que, per una avaria, va perdre la capacitat de camuflar-se. Aquest assumpte, que va estalviar molts diners a la producció, s'ha mantingut en el temps. És més gran per dins que per fora, una altra sàvia decisió econòmica que els fans no han qüestionat mai. En l'episodi Viaje al centro de la tardis es descobreix que aquesta és infinita.

Les seves aventures estan plenes d'alienígenes, romans, homes de la prehistòria o Adolf Hitler. Extraterrestres i genis del mal constitueixen la mesura de les seves gestes, entre les quals destaca la temible raça Dalek. A Espanya s'ha pogut seguir als canals SyFy,  Boing i El 33.