informe d'audiències

La porqueta Peppa de Clan lidera els canals infantils

Boing supera a l'estiu el Super3, segon al juny, amb Disney quart

2
Es llegeix en minuts
TXERRA CIRBIÁN
BARCELONA

Fins fa pocs anys, hi havia dibuixos animats i programes infantils dins de la programació matinal i de tarda dels grans canals generalistes, des de Los Chiripitifláuticos, que van campar per TVE al final dels anys 60 i els primers 70, fins a l'entranyable Super3 de TV-3, que va néixer el 1991.

L'arribada de la Televisió Digital Terrestre (TDT) i l'apagada analògica van potenciar des del 2010 una clara ampliació de canals temàtics en obert, i també per a la franja dels més petits: Europa ha triplicat el nombre de canals infantils des del 2005, quan només n'hi havia 99, als més de 300 que hi ha actualment, segons xifres de l'Observatori Europeu de la Televisió Infantil.

Actualment, Disney Channel té 63 canals a Europa (gairebé el 20% del total); Nickelodeon, 44; Cartoon Network, 29, i Boomerang, 21. La majoria d'aquestes empreses són de pagament i s'inclouen en plataformes com Canal+, Ono o Movistar, però gran part de la seva producció (programes, pel·lícules i sèries) solen arribar al públic menut a través de les cadenes en obert.

TEMÀTICS / Si bé el més antic d'aquests canals temàtics és Clan TV, el Super3, d'àmbit català, va néixer primer com el programa infantil de TV-3 Club Super3, el 1991, si bé no va tenir canal propi fins al 2009 (actualment comparteix freqüència amb El 33). El seu club és el que té el màxim nombre de socis de tot Europa (va passar del milió el 2007).

En el conjunt d'Espanya, els canals infantils en obert són tres: Clan, de TVE (desembre del 2005); Disney Channel (juliol del 2008), i Boing, de Mediaset, primer com a contenidor infantil a Tele 5, el 2008, i canal temàtic des del 2010. Al maig, Antena 3 va posar en marxa Neox Kidz, contenidor juvenil dins del canal Neox d'Atresmedia.

Es podria deduir, doncs, que els nens espanyols es passen el dia davant de la tele, però a l'estiu, com passa amb els adults, les xifres són menors, segons l'informe elaborat per Barlovento a partir de dades de Kantar Media.

Tots els canals infantils han baixat en audiència (vegeu el gràfic), amb caigudes més acusades del Super3 i Disney, menys a Clan, i amb pujada i lleugera baixada de Boing.

Pel que fa als programes més vistos, hi ha una evidència: la majoria són sèries d'animació dels EUA i el Japó, si bé l'espai estrella de Clan (i el més vist de totes les cadenes temàtiques infantils), amb 563.000 fans, va ser Peppa Pig, una sèrie anglesa protagonitzada per una porqueta, l'11 d'agost passat.

El veterà gat japonès Doraemon (data de 1969) és líder a Boing, amb els no menys clàssics Tom i Jerry (la famosa parella de gat i ratolí va néixer el 1940) trepitjant-li els talons. És la sèrie més vista de TV-3, a Catalunya, amb Bola de drac i Shin-chan. Entre els nens catalans que veuen Clan, George de la jungla i Bob Esponja superen la porqueta Peppa.

Notícies relacionades

A Disney, el programa més vist va ser la pel·lícula Un chihuahua en Beverly Hills, seguit, una vegada més, de Tom i Jerry.

La conclusió: hi ha molt poca producció catalana i espanyola, en general, entre els dibus més vistos.